Тахометар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Тахометар, лево - покажува број на (обртаи во минута), и црвената линија - интервалот од 6000 до 7000 обртаи во минута.

Тахометар е инструмент којшто ја мери ротационата брзина на стрела или диск, како и на мотор или друга машина. Направата обично ги прикажува вртежите во минута на калибрирани аналогни бирања, но дигиталните прикажувања се повеќе заеднички. Терминот доаѓа од грчкиот Ταχος, брзина и metron мерење (да се измери).[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Првиот механички тахометар бил базиран на мерење на центрифугалните сили, слично операцијата на центрифугалниот управувач. За пронаоѓач се смета германскиот инжинер Дитрих Ухилорн. Тој го користел за мерење на брзината на машините во 1817. Од 1840 па наваму тој се користи за мерење на брзината на локомотивите.

Во автомобилите, камионите, тракторите и воздухопловството[уреди | уреди извор]

Cessna 172's G1000 тахометар (1,060 обртаи во минута) и часови на машината (1736.7 часови)

Тахометрите на автомобилите, авионите и другите возила ја прикажуваат брзината на ротација на роторот од моторот. Ова може да им помогне на возачот при изборот на соодветен гас и менувачот поставувањата за возните услови. Продолжена употреба на големи брзини може да предизвика несоодветна подмачкување, прегревање (надминува способноста на системот на ладење), надминување на брзината на способноста на под-делови на моторот (на пример пролетта повече вентили) со што се предизвикува прекумерна носивост или трајна штета или неуспех на мотори. Тоа повеќе се применува кај рачните менувачи одколку кај автоматските. На аналогните тахометри, брзините над максимално безбедните оперативни брзини обично се означени со црвени линии. Црвената зона е испишана на повеќето од модерните коли, со оглед на тоа дека моторите имаат ограничувач на брзина кој што електронски ја ограничуваат брзината на моторот со цел да се спречи штетата. Дизел моторите со традиционалните механички инжекционна системи имаат интегрален гувернер кој ги спречува над-забрзувањата на моторот, па тахометрите во возила и машини опремени со такви мотори понекогаш немаат црвени линии.

Часометар[уреди | уреди извор]

Кога се користи во статични мотори или возила каде броилата неможат точно да ја прочитаат работата на моторот(како во авионите, бродовите и тракторите), во тахометрите често е вклучен приказник кој го покажува вкупниот број на часови за кои моторот работи. Генерално, часометрите се точни само при одредена брзина на моторот. Ако моторот работи под одредената брзина, часометарот ќе работи побавно а додека ако моторот работи над одредената брзина, часометарот ќе работи побрзо при што и во двата случаи не ја покажува реалната брзина.

Сообраќаен инженеринг[уреди | уреди извор]

Тахометрите се користат за проценка на сообраќајниот проток и брзина. Возилата имаат вградено сензори кои ја одредуваат брзината на возилото и ја забележува густината на сообраќајот. Сите овие податоци се статистички значајни а во нив се вклучени значајни информации како број на вртежи, ден, недела, сезона и др. Како и да е, поради трошоците, малиот број на детектори и останатите услуги, тахометрите имаат голема и честа примена во сите возила во сообраќајот

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.wisegeek.com/what-is-a-tachometer.htm

Надворешни линкови[уреди | уреди извор]