Вртеж во минута

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Обртомер (лево) во автомобил - во илјади врт/мин

Вртеж во минута (врт/мин) или обрт во минута, меѓународно: rpm (од анг. revolutions per minute) — единица мерка за фреквенција која се користи за изразување на вртежна брзина, особено во случаи на вртење околу оска. Ова го преставува бројот на целосни вртежи направени од нешто за време од една минута. SI-единицата врт/мин за вртежна брзина е радијан во секунда (rad·s−1).

За добивање на бројот на вртежи во секунда (врт/сек) бројот на вртежи во минута едноставно се дели со 60.

Примери[edit | edit source]

Во физиката:

1 врт/мин = 2π rad·min−1 = 2π/60 rad·s−1 = 0.10471976 rad·s−1       претворач

Поврзано[edit | edit source]

Наводи[edit | edit source]

  1. „ФИА за Ф1 моторите“. FIA.com. конс. 2006-12-11.  (англиски)
  2. „Тенки и елегантни, ја полнат бомбата“. electricityforum.com. конс. 2006-09-24.  (англиски)
  3. „Технички карактеристики на турбина JetCat P-60“. jetcat.com. конс. 2006-07-19.  (англиски)

Надворешни врски[edit | edit source]