Вртеж во минута

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Обртомер (лево) во автомобил - во илјади врт/мин

Вртеж во минута (врт/мин) е единица мерка за фреквенција која се користи за изразување на вртежна брзина, особено во случаи на вртење околу оска. Ова го преставува бројот на целосни вртежи направени од нешто за време од една минута. СИ единицата врт/мин за ротациона брзина е радијан во секунда (rad·s−1).

За добивање на бројот на вртежи во секунда (врт/сек) бројот на вртежи во минута едноставно се дели со 60.

Примери[уреди]

Во физиката:

1 врт/мин = 2π rad·min−1 = 2π/60 rad·s−1 = 0.10471976 rad·s−1       претворач

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]