Прејди на содржината

Стојан Георгиев (Стење)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стојан Георгиев
Роден ?
Стење, Македонија
Починал 29 ноември 1922
Глобочени, Албанија

Стојан Георгиев — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење и деец на Внатрешната македонска револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Илија Дигалов, Али Ибраимов, Стојан Георгиев и Крсте Велешанчето

Роден е во преспанското село Стење. Влегува во ВМРО. Станува помошник на Илија Дигалов и заедно со него и Алија Ибра од Пласница, Кичевско, на крајот на 1919 година заминува за Македонија, обиколувајќи ја Горна Преспа. Во пролетта 1920 година дејствуваат во Кичевско, а во текот на летото - во Охридско. Зимата на 1920-1921 година поминуваат во Албанија, а во пролетта дејствуваат во Преспа. Со своите другари Дигалов ја создава мрежата на Внатрешната македонска револуционерна организација, организира јатаци и ги казнува соработниците со државата.

Во септември 1922 година Илија Дигалов и Стојан Георгиев се предадени од градоначалникот на Глобочени, Мала Преспа и гинат во борба со грчки жандармерија.[1] Според некои информации, во предавството имаат учество и двајца Власи, потоа казнети од ВМРО.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Михайлов, Иван. Спомени, т. II, Льовен, 1965, стр. 156-157, 708.
  2. Бурилкова, Ива. Кратка автобиография и спомени на Крум Константинов Петишев за революционната му дейност в поробена Македония, Известия на държавните архиви, бр. 85-86, София 2003, стр. 253