Прејди на содржината

Стина Вирсен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стина Вирсен. Фото: Улрика Цвенгер

Стина Вирсен Хеденгрен, шведски автор и илустратор, родена 1968 година во Älvsjö, предградие на Стокхолм, Шведска. Стина Вирсен, образувана во Констфак во Стокхолм 1985–1992 година, била внатрешен илустратор во Дагенс Нихетер помеѓу 1990–2010 година. Во овој период таа неколку години била раководител на одделот за илустрација на трудови. По 2010 година работи како хонорарен илустратор и автор. Со текот на годините има добиено неколку награди за нејзините илустрации. Со своите илустрации, Стина Вирсен често се префрла помеѓу различни жанрови. Тоа важи и за нејзините детски книги; тие се разликуваат по целна група, жанр, стил и метод. Таа илустрира АБЦ за најмладите, антологии, учебници и сликовници. Таа е во брак со шведскиот графички дизајнер и уметнички директор Помпе Хеденгрен.

Избрани задачи

[уреди | уреди извор]
Пример за илустрација на Stina Wirsén, дел од „Vision Kulturmiljö 2030“
 • Од 2000 година Стина Вирсен одржува предавања и работилници на меѓународно ниво. Фокусот е на деца на возраст од 2-6 години. Таа работи со деца и слики/слики, на пример, во Абу Даби, Токио, Болоња, Умео, Стокхолм итн.
 • Åhléns City - 25 метри широка, рачно нацртана, модна илустрација за делот за убавина во стоковната куќа во центарот на Стокхолм. Илустрацијата била нацртана директно на шведските рачно изработени плочки во фабриката за плочки во Аскерсунд.
 • Поштенски марки за Шведската пошта - Серија од 8 поштенски марки на кои се прикажани креации од различни шведски модни дизајнери.
 • ОН за човекови права - A серија на графички илустрации за човекови права на ОН се применува на 14 милиони копии на шведскиот телефонски именик. Серијата била изложена и во седиштето на ОН во Њујорк за време на 50-годишнината од човековите права.
 • Save the Children, Шведска - и непрофитна и нарачана работа, на пр. илустрации на написи во нивното квартално списание BARN (ДЕЦА).
 • Google "Принцот" илустрација на разновидноста на тема објавени / применува на Google првата страница во светот на Шведскиот национален ден на 2015 година.

Избрани изложби

[уреди | уреди извор]
 • Sven-Harrys konstmuseum 2014 - Околу крајот на овој милениум имаше експлозивен напредок на шведската модна сцена. Изложбата „Svenskt Mode: 2000 – 2015“ во Sven-Harrys Konstmuseum во Стокхолм ја отсликува брзата, естетската и концептуалната промена во овој временски период со настани со голема колекција на клучни облеки од шведски модни дизајнери и модни илустрации од Стина Вирсен и Лизелот. Воткинс.
 • Bror Hjorts Hus 2013 - Самостојна изложба со главен фокус на илустрации од книги за деца, но и неколку модни и портрети илустрации.
 • Svenska Ambassaden i Tokyo 2012 - Голема шведска изложба за дизајн за време на Неделата на дизајн во Токио. Соработка помеѓу Шведскиот институт, Svensk Form и Шведската амбасада во Токио.
 • Национален музеј 2010 - Изложба „Рачно изработена“. Изложба со фокус на рачно нацртана линија. Дијалог помеѓу илустрациите на Стина Вирсен и илустрациите од сопствената колекција на Шведската национална галерија, на пример дело на Рафаел, Анџелика Кауфман, Џон Бауер, Антоан Вато и Матијас Гринвалд.
 • Konstnärshuset 2009 - Самостојна изложба на репортажни илустрации од животот на баровите и рестораните во Стокхолм.
 • Dunkers Kulturhus 2015 - Сликовница и модни скици во врска со самостојната изложба на шведскиот моден дизајнер Беа Сзенфелд.

Избрани книги

[уреди | уреди извор]

(Автор Стина Вирсен, освен ако не е поинаку наведено)

 • Jag har fått en klocka! 1991 година
 • Сакбокен 1995 година
 • Џурбокен 1995 година
 • Liten och stor 1995 година
 • Тусас Калас 1996 година (автор Мартин Вардштет и Ана Хорлинг )
 • Siffror och Nuffror 1997 година (автор Ана Хорлинг )
 • Хедвиг! (автор Фрида Нилсон )
 • Hedvig och sommaren med steken (автор Фрида Нилсон )
 • Hedvig och Hardemos princessa (автор Фрида Нилсон )
 • Hallå därinne! 2010 година (автор Улф Старк )
 • En stjärna vid namn Ajax (автор Улф Старк )
 • Systern från Hat (автор Улф Старк )
 • Целосен циркус во Sockerbullen 2012 (заедно со Carin Wirsén )
 • Jag 2012 година
 • Liten - книга за ранливоста на децата и одговорноста на возрасните. Нарачано од шведскиот орган за компензација и поддршка на жртвите од криминал ( Brottsoffermyndigheten ) 2015 година

Серијал книги за деца – Рут и Кнут

[уреди | уреди извор]

(автор Карин Вирсен )

 • Рут и Кнут лагар мат
 • Rut och Knut ställer ut
 • Rut och Knut gräver ut
 • Rut och Knut klär ut sig
 • Rut och Knut börjar träna
 • Рут ох Кнут и лила Тјут
 • ABC med Рут и Кнут
 • Лила АБЦ со Рут и Кнут
 • Супершоу со Рут и Кнут

Серијал книги за деца – Вем?

[уреди | уреди извор]
 • Вемс бајксор? 2005 година
 • Vem är arg? 2005 година
 • Дали сте најдобри? 2006 година
 • Вем блодер? 2006 година
 • Вемс мормор? 2007 година
 • Vem är ensam? 2007 година
 • Вем är söt? 2008 година
 • Дали сте? 2008 година
 • Дали сте најдобро? 2009 година
 • Вем совер инте? 2009 година
 • Дали сте? 2010 година
 • Вемс компис? 2010 година
 • Вемс бебис? 2011 година
 • Вем стедар инте? 2011 година
 • Вем комер ну? 2012 година
 • Vem är sjuk? 2012 година
 • Вем är var? 2012 година
 • Вемс има? 2015 година
 • Вем är stor? 2016 година
 • Vems syskon? 2016 година

"Вем?" книгите биле направени во анимирана серија во 2010 година и редовно се емитуваат на телевизијата Sveriges .

Серијал книги за деца – Брокига

[уреди | уреди извор]
 • En liten skär och många små brokiga (автор Карин Вирсен)
 • Дела! 2013 година
 • Тита! 2014 година
 • Бига! 2014 година
 • Неј! 2015 година
 • Рита! 2015 година
 • En liten skär och alla bråkiga brokiga (автор Карин Вирсен, Ана Хорлинг и Стина Вирсен)

Избрани награди

[уреди | уреди извор]
 • Друштвото за дизајн на весници 1997 година
 • Друштвото на скандинавските илустратори 2001 година
 • Стокхолм Stads Kulturpris
 • Nordiska Tecknares Pris - Guld, Silver
 • Награда за извонредност од страна на Друштвото за дизајн на весници
 • Елза Бескоу-Плакетен 2000 година за „Rut och Knut ställer ut“
 • Expressens Heffaklump 2007 за „Supershow med Rut och Knut“
 • КОЛА! Svenska Tecknares Pris

 

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]