Стенфорд Флеминг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стенфорд Флеминг

Стенфорд Флеминг (англиски: Sir Sandford Fleming) е роден на 7 Јануари 1827 година, а починал на 22 Јули 1915 година. Тој бил канадски инженер и пронаоѓач со шкотско потекло кој го предложил светскиот стандард на часовни појаси.[1] Флеминг ја дизајнирал Првата канадска поштенска марка и оставил зад себе голем број геодетски мапи. Тој исто така е заслужен за дизајнирање на Голем дел Од Меѓуколонската Железница и Канадската Пацифичка Железница. Тој е еден од основачите на Кралското Канадско Друштво и основач на Кралскиот Канадски Институт, една од научните организации со седиште во Торонто.

Живот и работа[уреди | уреди извор]

Стенфорд Флеминг е роден во Киркали, Шкотска. Геодетските истражувања започнале во неговиот роден град во време, кога првата железница во светот била изградена во Обидинетото кралство (Англија) во време на огромен економски раст и развој на нови технологии. Во тоа време индустриската револуција, цветала од која првенствено профитирала средната класа.

Со оглед на тоа што во првата половина на 19 век, илјадници британци ги привлекле работните места и широко достапната земја на Северна Америка, Флеминг одлучил да емигрира во Канада, која во голема мера била земјоделска колонија на Велика Британија, а индустријата се развивала се повеќе и повеќе. Бил инспириран од предизвиците на личниот напредок, па Флеминг, кој имал само 17 години, се впуштил во авантура со ентузијазам, креативност и надеж да остави белег во оваа земја, особено во железничката индустрија.

На бродот наречен "Брилијант" тој отпловил во Квебек во 1845 година. Во таква огромна земја како Канада, каде што железничкиот систем бил во постојан развој Флеминг бил геодет и градежен инженер. Флеминг прифатил работа за проширување на канадската железничка мрежа како дел од проект за кој длабоко верувал дека е од голема важност за комуникациите и транспортот за неговата нова земја. Така, Флеминг во Канада почнал да работи на железницата, каде што се стекнал со големо искуство во 1850-тите и 1860-тите години и бил главен инженер на различни железнички проекти во провинциите Горна Канада и Нова Шкотска.[2]

На почетокот на својата кариера, Флеминг ја дизајнирал првата канадска поштенска марка од три пени, која била издадена во 1851 година.

Стенфорд Флеминг на церемонијата на отворање на Транс - Канадската Железница

Во 1867 година, бил назначен за главен инженер на Интерколонијалната железница (Inter-Colonial Railway), која требало да ја поврзе Нова Шкотска со централна Канада, како дел од новоформираната конфедерација, која се појавила во истата година.

Во 1871 година, Стенфорд Флеминг го прифатил најголемиот предизвик во својата кариера: Тој станал главен инженер на Канадската Пацифичка Железница, и бил одговорен за изградба на железничката пруга која требало да го отвори патот кон Канадски населби во западниот дел на Земјата, и да се обедини Канада од едниот брег до другиот брег со помош на брз транспорт. Тој требало да биде ефикасен, модерен и да се обезбеди проток на стоки и луѓе, олеснување на трговијата и промовирање на развојот на градовите по должината на железничката пруга.

Патувањето во Канада му ја дало идејата на Флеминг да развие стандарден систем за часовни појаси, кој создал соединувања при мерење на времето во Северна Америка и Европа. Тој ја сфатил потребата за часовни појаси додека се борел со проблемот на планирање меѓуградски возови. Овој систем на часовни појаси, предложен од Флеминг, бил усвоен во 1884 година и до ден денес, се користи во целиот свет.[3]

Се пензионирал од железничкиот бизнис во 1880 година. Тоа било во годината кога Канадската влада почнала да ја деактивира изградбата на железничката пруга за приватни интереси. Сепак, тој продолжил да придонесува во работата на железницата како консултант, но поголемиот дел од својата безгранична енергија ја насочил кон нови проекти и модернизација во многу други области на општеството.

Во 1879 година, Флеминг го започнал проектот за инсталирање на телеграфски кабел од Канада до Австралија. По бројни проблеми и отпор од голем број на конфедеративни структури, телеграфскиот кабел од Ванкувер до Нов Зеланд и Австралија бил завршен во 1902 година.

Умрел на 22 јули 1915 година. во домот на неговата ќерка во Халифакс. Погребан е на гробиштата во Отава. Зад себе оставил три сина и две ќерки.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Blaise, Clark (2000). Time Lord: Sir Sandford Fleming and the creation of standard time. New York: First Vintage Books. стр. 81–82. ISBN 978-0-375-40176-3.
  2. Creet, Mario (1990). "Sandford Fleming and Universal Time". Scientia Canadensis: Canadian Journal of the History of Science, Technology and Medicine. 14 (1–2): 66–89. doi:10.7202/800302ar.
  3. Fleming's efforts to standardize the measurement of time are examined in the author's article “Sandford Fleming and universal time,” Scientia Canadensis (Thornhill, Ont.), 14 (1990), no.1–2: 66–89. An indication of the durability of his engineering projects is provided in RF Legget and FL Peckover, “Foundation performance of a 100-year-old bridge,” Canadian Geotechnical Journal (Ottawa), 10 (1973): 504–19. mc .

Листа на литература[уреди | уреди извор]

  • Крит, Марио (1998). „Флеминг, сер Стенфорд“. Во Кук, Ремзи; Хамелин, Жан (уред.). Речник на канадска биографија. XIV (1911–1920) (онлајн ред.). Прес на Универзитетот во Торонто. Regehr, T.D. (24 јули 2015 година) [21 февруари 2008 година]. „Сер Сендфорд Флеминг“. Канадската енциклопедија (онлајн изд.). Историка Канада.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]