Список на месечеви четириаголници

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Распоред на месечевите четириаголници при размер од 1:2.500.000
Распоред на месечевите четириаголници при размер од 1:1.000.000

Геолошкиот топографски институт на САД (United States Geological Survey, USGS) ја дели Месечината на 30 четириаголници (quadrangles) при размер од 1:2.500.000.[1] При размер од 1:1.000.000, таа се дели на 144 четириаголници.[2]

Четириаголници при размер од 1:2.500.000
Наизв Број Површина
LQ01 65° до 90° ГШ, -180 до 180° ГД
LQ02 30° до 65° ГШ, -180° до -120° ГД
LQ03 30° до 65° ГШ, -120° до -60° ГД
LQ04 30° до 65° ГШ, -60° до 0° ГД
LQ05 30° до 65° ГШ, 0° до 60° ГД
LQ06 30° до 65° ГШ, 60° до 120° ГД
LQ07 30° до 65° ГШ, 120° до 180° ГД
LQ08 0° до 30° ГШ, -180° до -135° ГД
LQ09 0° до 30° ГШ, -135° до -90° ГД
Мариј[3] LQ10 0° до 30° ГШ, -90° до -45° ГД
Коперник[3] LQ11 0° до 30° ГШ, -45° до 0° ГД
LQ12 0° до 30° ГШ, 0° до 45° ГД
LQ13 0° до 30° ГШ, 45° до 90° ГД
LQ14 0° до 30° ГШ, 90° до 135° ГД
LQ15 0° до 30° ГШ, 135° до 180° ГД
LQ16 -30° до 0° ГШ, -180° до -135° ГД
LQ17 -30° до 0° ГШ, -135° до -90° ГД
LQ18 -30° до 0° ГШ, -90° до -45° ГД
LQ19 -30° до 0° ГШ, -45° до 0° ГД
LQ20 -30° до 0° ГШ, 0° до 45° ГД
LQ21 -30° до 0° ГШ, 45° до 90° ГД
LQ22 -30° до 0° ГШ, 90° до 135° ГД
LQ23 -30° до 0° ГШ, 135° до 180° ГД
LQ24 -65° до -30° ГШ, -180° до -120° ГД
LQ25 -65° до -30° ГШ, -120° до -60° ГД
LQ26 -65° до -30° ГШ, -60° до 0° ГД
LQ27 -65° до -30° ГШ, 0° до 60° ГД
LQ28 -65° до -30° ГШ, 60° до 120° ГД
LQ29 -65° до -30° ГШ, 120° до 180° ГД
LQ30 -90° до -65° ГШ, -180° до 180° ГД


Обратна страна Наша страна Обратна страна
LQ01
LQ02 LQ03 LQ04 LQ05 LQ06 LQ07
LQ08 LQ09 LQ10 LQ11 LQ12 LQ13 LQ14 LQ15
LQ16 LQ17 LQ18 LQ19 LQ20 LQ21 LQ22 LQ23
LQ24 LQ25 LQ26 LQ27 LQ28 LQ29
LQ30

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Картографија на месечевата геологија“. Планетарен геолошки картографски програм на НАСА/УСГС. 19 септември 2007. http://astrogeology.usgs.gov/Projects/PlanetaryMapping/Lunar/. посет. 9 декември 2007 г.  (англиски)
  2. Астрогеологија на УСГС: Службен весник за планетарна номенклатура - Дигитален атлас на Месечината (англиски)
  3. 3,0 3,1 {{цмс| url=http://astrogeology.usgs.gov/Projects/PlanetaryMapping/Lunar/layout.html%7C title=Картографија на месечевата геологија: Шема и распоред| publisher=Планетарен геолошки картографски програм на НАСА/УСГС| date=21 април 2006| accessdate=8 ноември 2009} (англиски)