Список на кралеви на Белгија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Белгија е уставна и народна монархија. Монархот ја носи титулата Крал на Белгијците (холандски: Koning der Belgen, француски: Roi des Belges, германски: König der Belgier). Сегашен крал е Филип, кој дошол на престолот во 2013 г. откако абдицрал татко му, Алберт II.

Ова е список на кралеви од прогласувањето на првиот крал Леополд I (1831), откако Белгија стекнала незавсност од Обединетото Кралство Холандија со Белгиската револуција во 1830 г. Уште од самиот почеток, Белгија е уставна монархија.[1]

Список на кралеви[уреди]

Бр. Име Портрет Роден и починал Владеел од Владеел до Бракови Наследно право
1 Леополд I
Leopold I of Belgium (2).jpg
16 декември 1790
Сакс-Кобург-Залфелд
(Света Римска империја)

10 декември 1865
Лакен
(на возр. 74)
21 јули 1831 10 декември 1865
(&1000000000000003400000034 години и &10000000000000142000000142 дена)
(1) Шарлота Велшка
2 мај 1816
[1 дете (мртвородено)]
(2) Лујза Орлеанска
9 август 1832
[4 деца]
избран од Националното собрание
2 Леополд II
Leopold ii garter knight.jpg
9 април 1835
Брисел

17 декември 1909
Лакен
(на возр. 74)
17 декември 1865 17 декември 1909
(&1000000000000004400000044 години и &100000000000000000000000 дена)
Марија-Хенриета Австриска
22 август 1853
[4 деца]
син на
Леополд I
3 Алберт I
Albert I Koning der Belgen.jpg
8 април 1875
Брисел

17 февруари 1934
Марш ле Дам
(на возр. 58)
23 декември 1909 17 февруари 1934
(&1000000000000002400000024 години и &1000000000000005600000056 дена)
Елизабета Баварска
2 октомври 1900
[3 деца]
внук[2] на
Леополд II
4 Леополд III
Leopold III of Belgium.jpg
3 ноември 1901
Брисел

25 септемрви 1983
Боливе Сен Ламбер
(на возр. 81)
23 февруари 1934 16 јули 1951
(абдицирал)
(&1000000000000001700000017 години и &10000000000000143000000143 дена)
(1) Астрид Шведска
4 ноември 1926
[3 деца]
(2) Лилјан Балс
6 декември 1941
[3 деца]
син на
Алберт I
Шарл Белгиски
регент на Леополд III
Karel van België Charles de Belgique Karl von Belgien.jpg
10 октомври 1903
Брисел

1 јуни 1983
Раверсејде
(на возр. 79)
20 септемрви 1944 20 јули 1950 Unmarried
[бездетен]
син на
Алберт I /
брат на
Леополд III
5 Бодуен
Baudouin of Belgium 1969.jpg
7 септемрви 1930
Лакен

31 јули 1993
Мотрил (Шпанија)
(на возр. 62)
17 јули 1951 31 јули 1993
(&1000000000000004200000042 години и &1000000000000001300000013 дена)
Фабиола од Морско и Арагон
15 декември 1960
[бездетни]
син на
Леополд III
6 Алберт II
Albert II of Belgium.jpg
6 јуни 1934
Лакен
9 август 1993 21 јули 2013
(абдицирал)
(&1000000000000001900000019 години и &10000000000000346000000346 дена)
Паола Калабриска
2 јули 1959
[3 деца]
син на
Леополд III /
брат на
Бодуен
7 Филип
Prince Philippe of Belgium, Duke of Brabant cropped.jpg
15 април 1960
Лакен
21 јули 2013 на престол
(&100000000000000010000001 година и &10000000000000223000000223 дена)
Матилда од Удекем и Акоз
4 декември 1999
[4 деца]
син на
Алберт II

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Владетели на Белгија (англиски)
  2. внук од брат