Разлика помеѓу преработките на „Правило на десна рака“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Правилото за десната рака на [[Ампер]]<ref>''IIT Foundation Series: Physics – Class 8'', Pearson, 2009, p. 312.</ref> се користи или кога векторот мора да се дефинира за да претставува ротација на тело, магнетно поле или течност, или обратно, кога е неопходно да се дефинира [[вектор на ротација]] за да се разбере како се случува ротација. Таа открива врска помеѓу струјата и [[магнетните силови линии]] во [[магнетното поле]] што се создава токму.
 
[[Андре-Мари Ампер]], француски физичар и математичар, по кого е именувано правило, беше инспириран од [[Ханс КристианКристијан ОрстедЕрстед|Ханс Кристјиан Ерстед]], друг физичар кој експериментирал со магнетни игли. Орстед забележал дека иглите се вртат кога се наоѓале во близина на електрична жица и заклучиле дека електричната енергија може да создаде магнетни полиња.
 
=== Примена ===
Правото на десната рака е во широка употреба во физиката.
 
* За ротирачки објект, ако десните прсти ја следат кривата на точка на објектот, тогаш палецот покажува по должината на оската на ротација во правец на аголниот векторвекторот на аголната брзина.
* Вртежен момент, сила која го предизвикува, и позицијата на точката на примена на сила.
* Магнетно поле, позиција на точката каде што е одредена, и електрична струја (или промена во електричниот флукс) што ја предизвикува.

Прегледник