Разлика помеѓу преработките на „Динамичен систем“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
== Историја ==
 
Многу луѓе го сметаат [[Анри Поенкаре]] за основачот на динамичните системи. Поенкаре објавил две, денешно -класични монографи, "Нови Методи на Небеската Механика" (1892–1899) и "Предавања на Небеската Механика" (1905–1910). Во нив, тој успешно ги применил резултатите од нивните пребарувања за проблемот на движењето на три тела и во детал им го студирал нивното однесување на решенија (фреквенција, стабилност, асимптотска и така натаму). Овие хартии го опфаќаат [[Поенкаре теорема за повторување]], која гласи дека одредени системи после долго но конечно време, ќе се вратат во состојба блиска на почетната состојба.
 
[[Александар Лијапунов]] развил многу важни приближни методи. Неговите методи, кој ги развил во 1899, овозможуваат да се дефинира стабилноста на групи на обични диференцијални равенки.
6

уредувања

Прегледник