Апстракција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Концептна графика за Мачка која седи на подметач (графа 1)
Мачка на подметач (слика 1)

Апстракција е идеја, концепт, или збор што дефинира одреден феномен или настан (референт) на кој апстракцијата се однесува. Апстракциите често се користат во случај на двосмислени или нејасни референти, како на пример поимот „среќа“, што има различни форми за различни луѓе и настани.