Разлика помеѓу преработките на „Динамичен систем“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
[[Александар Лијапунов]] развил многу важни приближни методи. Неговите методи, кој ги развил во 1899, овозможуваат да се дефинира стабилноста на групи на обични диференцијални равенки.
 
Во 1913, [[Џорџ Давид Бркоф]] ја докажал Поенкаровата [[„Последна Геометриска Теорема“]], специјален случај на [[три-тело проблем]], резултат кој што го направил него светски познат. Во 1927, тој ги објавил неговите ''[http://www.ams.org/online_bks/coll9/ Динамични Системи]''На Брков најтрајниот резултат бил неговото 1931 откритие што сега се вика [[ергодиг теорема]].Комбинирање сознанија од [[физика]] на [[ергодиг хипотеза]] со [[мераМера (математика)]], оваа теорема е решена, барем во принцип, основен проблем на [[статистичка механика]]. Ергодиг теоремата исто така имала последици за динамика.
 
[[Стивен Смејл]] исто така направил значителни напредоци. Неговиот прв придонест е [[Смејл потковица]] што започнал значајни истражувања во динамичките системи. Тој исто така истакнал истражувачка програма спроведена од многу други.
6

уредувања

Прегледник