Разлика помеѓу преработките на „Бугарска народна македонско-одринска револуционерна организација“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
(дополнување, на намерно изоставен цитат)
Одлуката на собранието тврдела дека:
 
{{Цитат|при создавањето на ВМОРО борбата била поставена на интернационална и сепаратистична почва <ref> Вьтрешната македоно-одринска револуционна организация... Документи на централните рьководни органи, т. I, част 2, 983-984</ref>}}
 
Оттука се вади извод, бидеќи Организацијата била поставена врз погрешна основа:
 
{{Цитат|'''''таа си задала и погрешна цел, поставувајќи ја политичката формула Македонија на Македонците за цел, а не средство''''' <ref>Вьтрешната македоно-одринска револуционна организация... Документи на централните рьководни органи, т. I, част 2, 983984</ref>}}
 
Што според собранието било неприфатливо и тоа осудило обидите за интернационализирање на бугарската револуционерна организација. Донесени биле статут и организациски правилник и бил избран Привремениот главен комитет на чело со поранешниот внатрешен деец Христо Чернопеев и поранешниот врховист Антон Бозуков. Во Комитетот влегувале уште [[Тане Николов]], Апостол Петков, [[Георги Занков]] и [[Димитар Љaпов]].

Прегледник