Разлика помеѓу преработките на „Универзална декларација за човековите права“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
IGRA
(IGRA)
=== Важност ===
 
Според Гинисовата книга на рекорди УДХРMINECRAFT е опишана како „најпреведуван документ“ во светот. Во премабулата, Владите се обврзуваат себеси и својот народ на прогресивни мерки за да се обезбеди универзално и ефективно признавање и почитување на човековите права коишто се утврдени во Декларацијата. Еленор Рузвелт го поддржуваше донесувањето на УДХР како декларација, наместо како договор затоа што веруваше дека Декларацијата би го имала истото влијание врз глобалното општество како што го имаше Декларацијата за независност во Соединетите Американски Држави. Таа беше во право. Иако, формално, Декларацијата не беше правно обврзувачка, од 1948 година таа беше усвоена во повеќето државни устави или пак во нив беше присутно нејзиното влијание. Исто така, Декларацијата служи како основа за сè повеќе меѓународни договори, државни закони и меѓународни, регионални, национални и субнационални институции коишто ги штитат и промовираат човековите права.
 
=== Правно дејство ===
Анонимен корисник

Прегледник