Социјалистичка Советска Република Белорусија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Социјалистичка Советска Република Белорусија (SSRB; белоруски: Сацыялістычная Савецкая Рэспубліка Беларусь; руски: Социалистическая Советская Республика Белоруссия / ССРБ) — рана република на историската територија на Белорусија само еден месец во 1919 година по распадот на Руската империја како резултат на Октомвриската револуција.

Прво основање[уреди | уреди извор]

Болшевиците првпат ја основале Републиката на 1 јануари 1919 година во Смоленск кога Црвената армија влегла во белоруските земји по повлекувањето на германската армија, која ја окупирала територијата како последица на Првата светска војна. ССРБ ја заменила Белоруската Народна Република и се состоела од гувернерите на Смоленск, Витебск, Могиљов, Минск, Гродно и Вилна.

Болшевиците ја сметале за тампон-република. За еден месец била распуштена. Провинциите Смоленск, Витебск и Могиљов биле вклучени во Руската Советска Федеративна Социјалистичка Република (РСФСР), а остатокот формирал друга тампон-република, Литванско-белоруската Советска Социјалистичка Република (Литбел).

Второ основање[уреди | уреди извор]

Републиката била повторно воспоставена под истото име на 31 јули 1920 година. Како и да е, во традиционалната советска историографија се нарекувала Белоруска Советска Социјалистичка Република (БССР), го добила името по инкорпорирањето во Советскиот Сојуз во 1922 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]