Прејди на содржината

Сообраќајна мрежа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бандера со испреплетени кабли за струја, телефонија и телевизија во Јапонија

Сообраќајна мрежа или транспортна мрежа е мрежа од патишта, улици, цевоводи, аквадукти, далноводи, или каква било структура која овозможува движење на возила или проток на суровини.

Во рамките на сообраќајното инженерство се вршат анализи на сообраќајната мрежа, со кои се утрврдува протокот на возила (или луѓе) низ неа, обично со примена на математичка теорија на графите. Тука може да се комбинираат повеќе видови на сообраќај, как на пример пешачење и автомобил и со тоа се моделираат повеќеначински патувања.

Поврзано[уреди | уреди извор]