Сообраќаен знак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Знак за опасност - работа на патот.

Сообраќајните знаци се знаци на патиштата. Се употребуваат во секоја земја во светот. Поделени се во три групи:

  • Знаци за опасност
  • Знаци за известување (предупредување)
  • Знаци за забрана

Сообраќајните знаци се исти насекаде во светот. Важат за сите учесници во сообраќајот. Сообраќајните знаци ни забрануваат движење, ни објаснуваат какви опасности има на патот и не исвестуваат за тоа што и каде се наоѓа. Триаголните сообраќајни знаци означуваат опасност, кружните означуваат забрана, а четириаголните означуваат известување. Покрај овие знаци, постојат и светлосни знаци, како што се семафорите. Постојат два вида на семафори: семафор за пешаци и семафор за автомобилите. Тие се составени од три светла: црвено, жолто и зелено. Овие бои означуваат:

  • Црвено: се наоѓа најгоре на секој семафор. Тоа значи запирање на автомобилите и чекање додека не дојде другото светло на ред;
  • Жолто: се наоѓа помеѓу црвеното и зеленото светло. Тоа означува припрема;
  • Зелено: се наоѓа најдолу на семафорот и значи поаѓање.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Пример за автопатен знак за градот Берово со наведена оддалеченост и ознаката на автопатот.
Знак за забрана.
Знак за соопштување - велосипедска патека.