Слатководен екосистем

Од Википедија — слободната енциклопедија

Слатководните екосистеми се водни екосистеми. Тука спаѓаат езерата барите, реките, потоците и мочуришта. Тие се разликуваат од морските екосистеми по тоа што овие содржат многу повеќе сол. Слатководните живеалишта се класификуваат по различни фактори како температурата, светлинската пропусност и растителноста.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]