Слава Пшибилска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Слава Пшибилска

Слава Пшибилска-Кжижановска, полски: Sława Przybylska-Krzyżanowska (родена на 2 ноември 1932 година [1] во Мјендзижец Подласки) - полска пејачка.

Биографија[уреди | уреди извор]

Таа е ќерка на Јозеф и Маријана Пшибилски. По Втората светска војна се школувала во Дом на млади во Кшешовице[2][3]. Дипломирала на Државната школа за уметности, каде студирала надворешно-трговска размена во Школата за надворешна служба.

Слава Пшибилска започнала со пеење за време на нејзините студии[4], а се појавила на сцената кон крајот на 1950-те години: во 1956 година настаила во Студентскиот театар за сатира, а потоа пеела во клубот Стодоле. Во 1957 година, таа го освои првото место на натпреварот за полското радио[5]. Станала популарна во 1958 година со песната „Помниш беше есен“ (полски: Pamiętasz, była jesień), и пеела во филмот на Војчеџ Хас, „Збогувања“. Слава Пшибилска исто така пеела песни на јидиш, меѓу кои и „Градчето Белци“. Во 1960 година таа се појавила во филмот „Зезната среќа“ (полски: Zezowate szczęście), изведувајќи ја песната „Писмата на воените затвореници“. Нејзината изведба на песната „Минути на надеж“ се наоѓа во збирката на Музејот на холокаустот во САД[6].

На 10 април 2000 година, Слава Пшибилска добила орден од претседателот на Република Полска, Александар Квашњевски, „Офицерски крст на орденот на полската држава“. Во 2015 година, била одликувана и со „Дијамантски микрофон“[7][8]. Во 2012 година, по повод осумдесеттиот роденден и 55 години уметничка работа, таа била наградена со медал „За Мазовија“[9] .

Денес Слава Пшибилска живее во Отвоцк.

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • 1962 - Слава Пшибилска
  • 1963 - Слава Пшибилска 2
  • 1966 - Балади и песни
  • 1966 - Балади и песни дел 2
  • 1968 - Јас нема да те сакам
  • 1970 - На брегот на Кендл Рок
  • 1972 - Слава Пшибилска
  • 1973 - Како од старите времиња
  • 1979 - Пријателска врска
  • 1988 - Слава Пшибилска ги пее нејзините омилени хитови
  • 1992 - Суво грозје со бадеми
  • 1992 - Минути на надеж
  • 1993 - Алеф-Бејс - еврејски песни
  • 2009 - 40 песни на Слава Пшибилска
  • 2015 - Mојот Окуџава

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „80. urodziny Sławy Przybylskiej“. 2012-11-02. 
  2. „Dla nich też pałac był domem“. 2010-01-06. 
  3. Tygodnik Powszechny No. 27 (2817), 6 јули 2003 година
  4. Информации за академската кариера врз основа на полското радио емитување, на 1 октомври 2006 година
  5. Збигњев Адријански , сценски калеидоскоп. Лексикон на полската забава 1944-1989. Уметници, уметници, личности , Белона, Варшава 2002, стр. 369.
  6. Записник на надеж Sława Przybylska
  7. Laureaci 52. KFPP 2015, 15 lipca 2015 
  8. [1], pw, "Diamentowy Mikrofon dla Sławy Przybylskiej! Niezwykły koncert w Opolu z okazji 90-lecia Polskiego Radia" 
  9. „Pro Masovia – 2012 r.“. 

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Ryszard Wolański: Leksykon polskiej muzyki rozrywkowej. Warszawa 1995: Agencja Wydawnicza MOREX. стр. 170–171. ISBN 83-86848-05-7. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]