Сенсимонизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Клод Анри де Рувој, броење на Сен-Симон

Сенсимонизам е учење на францускиот социјалист-утопист Клод-Анри Сен-Симон (1760-1825) и на неговите следбеници. Според него, со државата треба да владеат стопанствениците, а не благородништвото и високото чиновништво. Општеството треба да се преустрои во духот на начелата на првите христијани, врз основа на производствени задруги, на укинување на личната сопственост и на правото на наследство на средствата за производство во корист на државата.