Сенегамбија и Нигер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сенегамбија и Нигер
Sénégambie et Niger
Колонија

1902 – 1904


Знаме

Главен град неукажан
Јазици француски
Државно уредување Колонија
Историја
 -  Основена 1902
 -  Укината 1904
Валута Француски западноафрикански франк

Сенегамбија и Нигер (француски: Sénégambie et Niger) — француска колонијална територија во федерацијата на Француска Западна Африка во периодот од 1902 до 1904 година, кога територијата територијата била вклучена во Горен Сенегал и Нигер.

Колонијата опфаќала делови и од денешните Сенегал и Нигер.