Сема Џен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сема Џен (кинески: 司马贞, пинјин: Sīmǎ Zhēn, ж. VIII век), куртоазно име: Це-џенг (子正), бил кинески историчар роден во денешното подрачје Џацуо, Хенан за време на династијата Танг.

Сема Џен е еден од најзначајните коментатори на книгата „Записи на историчарот“ (Шеѓи) од Сема Ќен.[1] Неговиот коментар е познат под името „Потрага по скриеното во Записите на историчарот“ (史記索隱, Шеџи Суојин).[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Durrant, Stephen W. The Cloudy Mirror: Tension and Conflict in the Writings of Sima Qian. SUNY Press. стр. xx.
  2. Џу, Dongrun (1940). Sima Zhen Shiji Suoyin Shuolie. Chengdu: Kaiming Shudian. стр. 141–163.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Schwaab-Hanke, Dorothee, Why did Sima Zhen want to correct the Shiji's account of High Antiquity? Paper submitted to the IJSCS Conference 'Thought, Body, Culture. New Approaches to Chinese Historical Studies', to be held at the National Ts'ing-hua University, Hsinchu, Taiwan, Ное. 12-14, 2004..

Надворешни врски[уреди | уреди извор]