Селанец и гнездокрадец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Селанец и гнездокрадец
Творец Питер Бројгел Постариот
Година 1568[1]
Вид Масло на табла
Димензии 59.3 см × 68.3 см
Место Уметничкоисториски музеј, Виена

Селанец и гнездокрадецтаблена слика со масло на холандскиот ренесансен уметник Питер Бројгел Постариот, насликана во 1568 година. Се наоѓа во Уметничкоисторискиот музеј во Виена.

Опис[уреди | уреди извор]

Оваа слика беше во збирките од 1569 година; пренесена на императорската збирка, таа станала дел од оние на Уметничкоисторискиот музеј на неговото отворање.[2] Насликана годината пред смртта на уметникот, оваа слика, како и другите доцни дела како Земја Дембелија, Танц на селаните и Селска свадба, доминираат монументални фигури. Веднаш по неговото враќање од Италија, Бригел не покажал очигледен интерес за италијанските типови фигури и композиции, враќајќи се на традицијата во Антверпен во која бил обучен.[3] Меѓутоа, во овие доцни дела тој покажува дека неговото проучување на италијанското сликарство се вкоренило: овие бројки го покажуваат неговото познавање на италијанската уметност и особено уметноста на Микеланџело.[4]

Св. Јован Крстител, од Леонардо да Винчи, 1513–1616.
Детал од гнездокрадецот.

Оваа необична тема очигледно илустрира една холандска поговорка:

Dije den nest Weet dijen weeten, dijen Roft dij heeten Тој кој знае каде е гнездото, го има знаењето, тој што ограбува, го има гнездото.[5]

Сликата претставува морализирачки контраст помеѓу активниот, зол поединец и пасивниот човек кој е доблесен и покрај неволјите[6] (слична тема се појавува и во неговиот цртеж Пчеларите)[7] И на крај може да се предложи дека покажувачот го пресудува разбојникот додека не е свесен дека тој за малку ќе влезе во водата пред него.

Се претпоставува дека, со неговото познавање на италијанската уметност, Бројгел го замислил гестот на селанецот како профана пародија на гестот на Свети Јован на Леонардо, видете ја сликата лево.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. dated and signed "BRVEGEL M.D.LXVIII"
  2. За кратко време таа станала дел од Наполеоновиот воен плен.
  3. Cf. Pietro Allegretti, Brueghel, Skira, Milano 2003. ISBN 0-00-001088-X (италијански)
  4. Cf. Pietro Allegretti, Brueghel, ibid. (италијански)
  5. Cf. R. Rucker, "Notes for Ortelius and Bruegel" (2011), стр.55
  6. Друга интерпретација може да биде „напорниот дечко ја добива девојката“, како што според некои „гнездо“ фламански може да значи девојка. Cf. R. Rucker, "Notes for Ortelius and Bruegel", ibid.
  7. Моментално во Гравурскиот кабинет во Берлин.
  8. F. Grossmann, Pieter Bruegel: Complete Edition of the Paintings (3rd ed.), London:Phaidon (1973), s.v.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]