Страчка на бесилка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Страчка на бесилка
German: Die Elster auf dem Galgen
Творец Питер Бројгел Постариот
Година 1568
Вид масло на дрвен панел
Димензии 45,9 см × 50,8 см
Сопственик Музеј Хесишес

Сврачка на бесилка (германски: Die Elster auf dem Galgen) — слика масло на дрво од 1568 година на холандскиот ренесансен уметник Питер Бројгел Постариот. Денес се наоѓа во музејот Хесишес во Дармштат.

Опис[уреди | уреди извор]

Сликата прикажува светски пејзаж, во преден план шумска чистина со тројца селани кои танцуваат на гајда, покрај бесилка на која е застаната страчка. Бесилката стои во центарот на сликата, делејќи ја сликата на два дела, маниристичка композиција чија десна страна е „поотворена“, а левата „позатворена“,[1] со страчка блиску до точниот центар на сликата. Се чини дека бесилката формира „невозможен објект“, сличен на Пенроузов триаголник, со основите на столбовите навидум засадени една до друга, но со десната страна на попречниот член што се повлекува во далечина и противречно осветлување.

Друга страчка седи на карпа во основата на бесилката, близу череп на животно. Единствените луѓе го заземаат левиот преден план: маж врши нужда во сенките лево, додека други ги гледаат тројцата танчери. Десно стои крст со воденица зад себе. Позадината се отвора кон поглед на долината на реката, со град лево и замок на карпа горе, и кула на карпата десно, и далечни ридови и небото позади. Зад танчерите се издигаат две испреплетени дрвја, мотив што го користел Бројгел во претходниот цртеж на мечки кои си играат во шумата. Впечаток на длабочина дава прогресијата од густи кафени тонови кои доминираат на предниот план, преку зелени средни тонови на средно растојание, до светло сини и сиви за позадината.

Анализа[уреди | уреди извор]

Сликата на Бројгел била создадена годината откако Фернандо Алварез де Толедо, третиот војвода од Алба, пристигнал во Холандија, испратен од шпанскиот крал Филип II за да го сузбие Холандскиот бунт. Бесилката може да претставува закана од погубување на оние кои ја проповедаат новата протестантска доктрина, а сликата може да алудира на неколку холандски поговорки. Има директна алузија на холандските поговорки за танцување на бесилка или серење на бесилка, што значи исмејување на државата.[2] Исто така, алудира на верувањето дека страчките се озборувачи и дека озборувањето води до бесење.[2] И дека патот до бесилка води низ пријатни ливади.[3]

Не е познато зошто и за кого е насликана сликата. Нејзиниот датум од 1568 година ја прави оваа слика едно од последните дела на Бројгел пред неговата смрт во 1569 година; можеби неговото последно дело.[2] Бројгел ја замолил сопругата да запали некои од неговите слики при неговата смрт, но ѝ рекол да ја задржи „Страчката на бесилка“ за себе.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Early Netherlandish painting, Volume 4 of Collections of the National Gallery of Art Systematic Catalogue, Cambridge University Press, 1986, ISBN 0894680935, p.32
  2. 2,0 2,1 2,2 Painting life: the art of Pieter Bruegel, the Elder, Robert L. Bonn, 2006, ISBN 1-884092-12-8, p.106
  3. 3,0 3,1 The Last Flowering of the Middle Ages[мртва врска], Baron Joseph Van Der Elst, Kessinger Publishing, 2005, ISBN 1-4191-3806-5, p.114

Литература[уреди | уреди извор]

  • Orenstein, Nadine M., уред. (2001). Pieter Bruegel the Elder: Drawings and Prints. The Metropolitan Museum of Art. ISBN 9780870999901. (fig. 7)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]