Светилиштето на Батјани

Од Википедија — слободната енциклопедија

47°30′22″N 19°03′07″E / 47.50601° СГШ; 19.05196° ИГД / 47.50601; 19.05196

Светилиштето на Батјани

Светилиштето на Батјани се наоѓа на аголот од улицата Биторија и улицата Холд во Липтварос, Будимпешта, Унгарија. Се наоѓа на некогашната локација на дворот на Новата зграда, каде грофот Лајош Батјани (1807–1849), првиот премиер на Унгарија, бил погубен на 6 октомври 1849 година.

Погубување на Лајош Батјани на дворот на новата зграда

Во 1905 година бил избран дизајнот на архитектот Марик Пожни, голем фенер, иако изградбата била одложена од Првата светска војна . Церемонијата се случила на 6 октомври 1926 година, во присуство на Истин Леба, последната жива армија ПФЦ, која служеше за време на унгарската револуција од 1848 година.

Овој споменик е место на повеќе улични демонстрации, во 1941, 1943 и 1988 година.