Света Варвара

Од Википедија — слободната енциклопедија
Света Варвара
Руска икона на Св. Варвара
Светица, Маченица
Роден(а) средина на III век,
Починал(а) крај на III или почеток на IV век
Слава

Света Варвара е еден од поголемите христијански празници, посветен на светата великомаченица Варвара (17/4 декември), обично се празнува со домашни служби. Tој ден се вари пченка – за да се завари, да се затече жито во полето и во амбарите. Во некои краишта со овој празник е поврзан и обичајот полазник (полаза).[1][2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Зорка Делиниколова, Обичаи сврзани со поедини празници и неделни дни во Радовиш, „Гласник на Етнолошки музеј“, 1, Скопје, 1960
  2. Tанас Вражиновски, Речник на народната митологија на Македонците, Прилеп-Скопје, 2000.