Сарај (град)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Златната орда во 1389 и центарот Сарај

Стар Сарај или Сарај Бату, бил главен град на Златната Орда и еден од најголемите градови во средновековието со околу 600.000 жители[1]

Стар Сарај[уреди | уреди извор]

Градот Стар Сарај се наоѓал на реката Ахтуба во близина на поголемата река Волга. Денес во близина на тоа место се наоѓа селото Селитреное во Харабалинската област во Русија. Монголскиот Бату Хан го издигнал градот во 1240.

Нов Сарај[уреди | уреди извор]

Нов Сарај, бил град кој денес се наоѓа во близина на Волгоград. Според. Според историските податоци, овој град го наследил Стар Сарај како главен град на златната орда. Двата града биле неколкупати рушувани а додека последен пат биле разрушени од рускиот цар Иван IV.

Мал Сарај[уреди | уреди извор]

Мал Сарај или Сарај Јук, бил друг град со слично име што се наоѓал на реката Урал. Градот бил центар на ногајската орда, една од наследничките на Златната орда.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Енциклопедија Британика, 2005.