Сан Џовани ди Посада

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сан Џовани ди Посада (латински: Portus Luguidonis или Portus Liquidonis)[1] е мало село во Сардинија, Италија, на тиренскиот брег на островот, на територијата на комуната Посада.

Порано познат како Марина ди Посада, бил подложен на обнова во 1970-тите како елегантно станбено село за одмор.

Малата црква посветена на Свети Јован (Сан Џовани), веднаш на плажата.

Неговата историја датира од римското пристаниште (наречено „Portus Luguidonis“ - веројатно сместено во малиот залив пред античката црква Свети Јован), од каде Римјаните влегле во внатрешноста на Сардинија. Низ ова пристаниште минувала целата стока до или од Рим, но целиот товар бил пренесен со мали и лесни бродови насочени кон Олбија (околу 50 километри северно), каде што поголемите бродови би се шверцувале со Остија. Сообраќајот наводно бил интензивен.

Во непосредната околина, се претпоставува дека постоел храм во чест на Феронија, етрурско божество, божица на водите; тоа би го докажало присуството на Етрурците на овие простори во времето на народот Нурагици. Сличен култ на Феронија е пријавен на италијанското копно барем на две места: во Фиано Романо (близу Рим) и во Терасина, околу 120 километри јужно од Рим.

Таа е една од главните туристички дестинации на Сардинија, има долга плажа (повеќе од 15 километри бел песок) и систем на реки од биолошко значење. Дел од оваа територија ќе биде формално заштитен во блиска иднина со создавање на природен парк (Parco Fluviale).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ричард Талберт, Барингтонов атлас на старогрчкиот и староримски свет, (ISBN 0-691-03169-X), Map 48.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]