Сава Готски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сава Готски
Роден(а) 334, Романија
Починал(а) 372, Buzău river valley, Romania
Почитуван(а) во православие, Древноисточни цркви, Римокатоличка црква
Слава 15 април

Сава Готски е христијански светец од 4 век.

Според христијаните некој готски кнез дошол во селото, во коe што живеел Сава и ги прашал селаните, дали во нивното село има христијани. Тие со заклетва го уверувале дека нема ни еден. Тогаш Сава застанал пред кнезот и пред народот и рекол дека тој е христијанин. Видувајќи го кнезот беден и сиромашен, го пуштил со мир говорејќи: “Тој ниту може да штети ниту да користи!” Другата година пак на Велигден дошол некој свештеник Сансал во тоа село и ја отпразнувал светлата Пасха со Сава. Незнабожците го слушнале тоа, па изненадно нападнале на домот од Сава и почнале со да ги тепаат. Најпосле кнезот го осудил Сава на смрт и го предал на војниците[1].

Православната црква нејзиниот ден го чествува на 15 април.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Охридски пролог“ стр. 156