Прејди на содржината

Романски Македонци

Од Википедија — слободната енциклопедија

Романските Македонци се признато малцинство и уживаат полни малцински права. Според пописот од 2011, 1264 етнички Македонци живеат во Романија. Тие се најчесто бегалци од Грчката Граѓанска Војна (1946-1949).

Имиграција[уреди | уреди извор]

Грчките партизани го формирале Народноослободителниот фронт во 1943, и го признала македонскиот национален идентитет за време на Окупацијата на Грција. Сепак, ситуацијата се влошила откако комунистите ја загубиле Грчката граѓанска војна (1946-1949), додека грчката влада не ја признава посебноста на македонската нација. Илјадници етнички Македонци биле протерани и побегнале во земјите од Источниот блок. Многумина биле евакуирани во Романија. Во романскиот град Тулгеш бил формиран голем камп за евакуација. Тогаш, многу од помладите деца биле соединети со нивните родители. Се смета дека 5.132 деца биле евакуирани во Романија, заедно со 1.981 мажи и 1.939 жени. Групата деца евакуирани била најголема во Романија. Таму во Романија биле утврдени најмногу одредби за целиот Источен блок, без Југославија. Таа група деца ќе продолжи да ја формира признатата малцинска група Македонци во Романија.

Организација[уреди | уреди извор]

Друштвото на Македонците во Романија е основано во 2000 година како политичка партија за претставување на македонската заедница. Партијата има седиште во Парламентот. Сегашната членка на македонското малцинство во Романија е Лијана Думитреску, која служеше од 2004 година, кога го замени Василе Јоан Саву, на функцијата од 2000 година. Думитреску ја предводи партијата, која е дел од парламентарната група на национални малцинства. На изборите во 2000 година групата доби 8000 гласови, и во 2004 година, 3 македонски политички партии од Романија, водеа и учествуваа на изборите од ДМР, добија повеќе од 25.000 гласови.