Роберт Кинер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Роберт
Robert Kühner1933.jpg
Роберт
Роден(а)15 Март 1903
Париз
Починал(а)Предлошка:27 Февруари 1996
Lyon
НационалностFrench
ПолињаMycology
УстановиUniversity of Lyon
ОбразованиеUniversity of Paris
Познат поAgaricales

Роберт Кинер (15 март 1903 година во Париз – 27 февруари 1996 година во Лион ) бил француски миколог најпознат по прегледот на многу агарични родови.

Студирал на Сорбона, а потоа работел како професор во гимназијата во Лил. Од 1938 година бил поврзан со Факултетот за науки во Лион.

Избрани дела[уреди | уреди извор]

  • Придонес à l'étude des hyménomycètes et spécialement des agaricacés, 1926 - Придонес кон проучувањето на Hymenomycetes и особено на Agaricales .
  • Жанр Галера (помфрит) Quélet, 1935 - Родот Galera ( Fries ) Quélet .
  • Жанр Mycena (Fries) Étude cytologique et systématique des espèces d'Europe et d'Amérique du Nord, 1938 - Родот Mycena (Fries), цитолошки и систематски студии на видови родени во Европа и Северна Америка.
  • Flore analytique des champignons supérieurs (агарици, шпицови, лустери), 1953 година - Анализа на главните печурки ( агарици, болетови, лустери).
  • Комплементи à la "Flore analytique, 1954 - Дополнувања на "Flora analytique".[1]
  • Agaricales de la zone alpine: Amanitacées, 1972 - Agaricales на алпската зона : Amanitaceae.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. WorldCat Identities (publications)
  2. ISREF.fr (bibliography)