Ромул и Рем

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Рем)
Волчица со Ромул и Рем

Ромул (латински: Romulus) и Рем (латински: Remus) според римската митологија — браќа близанци, синови на богот на војната Марс и Реја Силвија. Се сметаа за основачи на Рим.

Ромул бил првиот Римски крал.

Митологија[уреди | уреди извор]

Тројански јунак Енеја по падот на Троја долго лутал по светот, и на крај пристигнал во своето засолниште во Италија, во Лацију, каде го основал градот Албу Лонгу.

По смртта на Енеја, со Алба Лонга владале његовите потомци, а кога на престол дошол потомок на Енејев, Нумитор, од престол го свргнал братот Амулиј. По преземање на престол, Амулије го убил синот на Нумитор, а неговата ќерка Реја Силвија ја пратил во храмот на божицата на домашното огниште Веста. Амулиј Реја Силвија ја поставил за „весталка“ - свештеница Веста, заѓто знаел дека „весталке“ не смеат да се мажат, со што Нумитор ќе остане без потомство.

Иако Реја Силвија била свештенчка во неа се вљубил богот на војнаМарс, и таа наскоро му родила близанци - Ромул и Рем. Кога кралот Амулиј дознал што се случоло, плаѓејќи се дека браќата ќе му ја одземат власта кога ќе пораснат му наредил на својот роб близнаците да ги фрли во реката Тибар. Ромул и Рем водата ги исфрлила на брегот, во подножјето на планината Палатина, на еден од седумте ридови. Во близина на брегот била волчицата Мартиа - волчицата на богот Марс која е денас симбол на градот Рим. Таа ги нахранила децата со своето млеко и ги одгледала. По некое време децата и волчицата ги открил овчарот. Тој ги зел децата со помош на својата жена Аке Ларенција, ги одгледал без да знае кои се и која им е судбината.

Кога Ромул и Рем пораснале и ја дознале вистината го свргнале кралот Амулиј од власта, Ромул го убил кралот Амулиј и власта му ја вратил на својот дедо Нумитор.

По некое време браќата воочиле дека градот е мал и решиле да основат нов, поголем град. Се договориле основач на тој град да биде оној кој ќе здогледа повеќе птици. Ромул се искачил на ридот Палатин, а Рем на Авентин, Ромул здогледал дванаесет, а Рем шест птици, па така честа да основе нов град му припаднала на Ромул. Тој тогаш заорал бразда околу ридот Палатин.