Региони во Камерун

Од Википедија — слободната енциклопедија

Камерун е поделен на 10 региони. Во минатото тие биле покраини, но во 2008 г. претседателот потипишал указ и ги заменил со сегашните региони.

Карта на регионите во Камерун
Карта на регионите во Камерун
Регион француски назив Админ. центар Население (1987) Површина (км²) Густина (жит/км²)
1. Адамава Adamaoua Нгаундере 495.185 63.691 8
2. Централен Centre Јаунде 1.651.600 68.926 24
3. Источен Est Бертуа 517.198 109.011 5
4. Далекусеверен Extrême-Nord Маруа 1.855.695 34.246 54
5. Крајбрежен Littoral Дуала 1.352.833 20.239 67
6. Северен Nord Гаруа 1.687.959 65.576 13
7. Северозападен Nord-Ouest Баменда 1.237.348 17.812 69
8. Јужен Sud Еболова 373.798 47.110 8
9. Југозападен Sud-Ouest Буеја 838.042 24.571 34
10. Западен Ouest Бафусам 1.339.791 13.872 97

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]