Департмани во Камерун

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта на департманите на Камерун

Регионите во Камерун се поделени на вкупно 58 департмани (фр. départements). Истите потоа се делат на окрузи (arrondissements) и реони. Подолу се наведени департманите во Камерун по региони.

Адамава[уреди | уреди извор]

Департманите во регионот Адамава

Регионот Адамава (Adoumwoa) ги опфаќа следниве пет департмани:

 1. Вина
 2. Фаро и Део
 3. Џерем
 4. Мајо-Бањо
 5. Мбере

Далекусеверен[уреди | уреди извор]

Департманите во Далекусеверниот регион

Далекусеверниот регион (Extreme-Nord) ги опфаќа следниве шест департмани:

 1. Дијамаре
 2. Логоне и Шари
 3. Мајо-Данај
 4. Мајо-Кани
 5. Мајо-Сава
 6. Мајо-Цанага

Западен[уреди | уреди извор]

Департманите во Западниот регион

Западниот регион (Ouest) ги опфаќа следниве осум департмани:

 1. Бамбутос
 2. Горен Нкам
 3. Горно Плато
 4. Кунг-Кхи
 5. Менуа
 6. Мифи
 7. Нде
 8. Нун

Источен[уреди | уреди извор]

Департманите во Источниот Регион

Источниот Регион (Est) ги опфаќа следниве четири департмани:

 1. Бумба и Нгоко
 2. Горен Њонг
 3. Кадеј
 4. Лом и Џерем

Југозападен[уреди | уреди извор]

Департманите во Југозападниот Регион

Југозападниот Регион (Sud-Ouest) ги опфаќа следниве шест департмани:

 1. Купе-Маненгуба
 2. Лебијалем
 3. Мању
 4. Меме
 5. Ндијан
 6. Фако

Јужен[уреди | уреди извор]

Департманите во Јужниот регион

Јужниот регион (Sud) ги опфаќа следниве четири департмани:

 1. Мвила
 2. Нтемска Долина
 3. Осеан
 4. Џа и Лобо

Крајбрежен[уреди | уреди извор]

Департманите во Крајбрежниот регион

Крајбрежниот регион (Littoral) ги опфаќа следниве четири департмани:

 1. Вури
 2. Мунго
 3. Нкам
 4. Приморска Санага

Северен[уреди | уреди извор]

Департманите во Северниот регион

Северниот регион (Nord) ги опфаќа следниве четири департмани:

 1. Бенуе
 2. Мајо-Лути
 3. Мајо-Реј
 4. Фаро

Северозападен[уреди | уреди извор]

Департманите во Северозападниот регион

Северозападниот регион (Nord-Ouest) ги опфаќа следниве седум департмани:

 1. Бојо
 2. Буи
 3. Донга-Мантунг
 4. Мезам
 5. Менчум
 6. Момо
 7. Нго-Кетунџија

Централен[уреди | уреди извор]

Департманите во Централниот регион

Централниот регион (Centre) ги опфаќа следниве десет департмани:

 1. Горна Санага
 2. Лекие
 3. Мбам и Инубу
 4. Мбам и Ким
 5. Мефу и Аконо
 6. Мефу и Афамба
 7. Мфунди
 8. Њонг и Келе
 9. Њонг и Мфуму
 10. Њонг и Соо

Поврзано[уреди | уреди извор]