Регата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Едриличарска регата на море

Регата (италијански јазик regatta) е натпреварување во веслање, едрење или мотонаутика, кое се одржува на одредена стаза со старто и цел. Регата може да биде и од рекреативен карактер и подразбира заедничка пловидба на групи од луѓе на голем број на чамци, јахти и пловни објекти.[1]

Оксфорд-Кембриџ регата од 2002 година

Веслачката регата почнува со заедничко стартување на чамци од положба на мирување. Исто е и со регата со кајак и кану на мирни води. Кајакарското натпреварување на диви води не се нарекува регата.

Код регата у једрењу и мото-наутици чамци на старту су у покрету, али пре знака за почетак не смеју прећи преко стартне линије. Успех у једриличарским и мото-наутичким регатама много зависи од технички особина чамца и временских услови (ветар и таласи). Да би се услови у једрењу донекле изједначили, одржава се низ од 3, 5 или 7 регата, чији се резултати сабирају, што одређује коначан пласман.

Во Англија се познатите веслачки регати на универзитетите Оксфорд и Кембриџ кои се одржуваат од 1829 година, како и Хенлиевата регата на која учествуваат најдобрите веслачи во Европа.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Клајн, Иван; Шипка, Милан (2006). Велики речник страних речи и израза. Нови Сад: Прометеј. стр. 1040.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]