Разговор:ВМРО-БНД

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

== Иредентизам ==

Нема иредентизам, затоа зашто jасно се видиуват гранците на државите и не се наведуват никакви териториални претензии. Ова е етничка мапа на населението на северна Грциjа. Се бара извор кога ВМРО-БНД са имали териториални претензии кон Северна Грциjа. --Стан (разговор) 10:00, 10 декември 2008 (UTC)

НГТ[уреди извор]

  • "шири невистини за македонскиот народ" - ова е мислене само на македонистите и не е согласно НГТ
  • иредентизам - нема извори ВМРО-БНД да изjавува териториални претензии кон Република Македониjа и да сака да отцепува делови од РМ во полза на Бугариjа. Нешто повеке - наведен е извор од интервjу на претседателот дека такви претензии не постоат.

--Стан (разговор) 14:44, 10 декември 2008 (UTC)

Точно така, напълно съм съгласен! Jа подржувам StanProg, прав е, молим не вратити ову лаж, ok? Bogorm (разговор) 17:17, 22 декември 2008 (UTC)

Значи, прво, Стан, ти неможе да си цврсто самоубеден во твоите "докази" дека Македонија е бугарска, без да го знаеш вековниот стремеж на народот од Македонија за независност и положбата на Македонија во минатото. Те молам, прекини со националистички изјави од типот мислене само на македонистите.

Богорм, пишувај на македонски или на англиски. Немој да се занесуваш со српскиот, брат, бидејќи навистина не го знаеш. Boyan (разговор) 17:23, 22 декември 2008 (UTC)

Боjане, некогаш да сум кажал дека Македониjа е бугарска? Ова си е твое лично мислење. Jас такова нешто не сум кажал. --Стан (разговор) 13:58, 25 декември 2008 (UTC)

За категорија[уреди извор]

Молам во страната да не се ставаат безвезни категории, како таа за пол партија од Пиринска. Партијата е од Софија. А тврдењето дека дејствувала во Пиринска е исто така важно со дејствувањата во Бургас, т.н Тракја, т.н. Мизија, Бургас и сл.--Raso mk (разговор) 13:41, 25 декември 2008 (UTC) Р.Ѕ. Сега за сега Пиринска сеуште е дел од Бугарија и доволна е кат. партија од Булгарија

Сите партии во Бугариjа се од Софиja - регистриране се во Софискиот Градски Суд и имат централа во Софиjа - дури ОМО Илинден ПИРИН - овие партии не морат да се разликуват на териотриален прицип. Кое што значи или сите партии ке бидат "од Пиринска Македониjа", бидеjки сите работат таму, или никоjа партиjа нема да биде во категориja "Партии од Пиринска Македониjа". Се согласувам со Партиja од Бугариjа, ама да се избрише од статиjата за ОМО Илинден ПИРИН категориJa "Партии од Пиринска Македониjа" и "Македонски партии", затоа зашто партиjата не е македонска, туку бугарска - согласно уставот на партиJата, таа согласно претседателот Стоjко Стоjков не партиjа на етничките македонци. Цитат: "Според лидера на ОМО "Илинден" Пирин Стойко Стойков в партията могат да се включат хора от различна националност, тъй като според думите му организацията не е етническа." --Стан (разговор) 13:56, 25 декември 2008 (UTC)
Омо не е регистрирана никаде, а најмалку во Софија. и сам знаеш дека тие се одбоовани од судовите низ пиринските градови. Како и да е таа е Пиринска партија, и партија за и на македонците.--Raso mk (разговор) 14:01, 25 декември 2008 (UTC)
Таа беше регистрирана во Софија, и сега сака да биде регистрирана во Софија. Со какво се разлиува ОМО Илинден ПИРИН од ВМРО-БНД, СДС, ГЕРБ и таку натаму? Сите се бугарски партии, не се етнички согласно уставот и претседатели им и са регистрирани во Софиjа, во некоj период од времето. Сите работат на териториjата на Пиринска Македониjа и имат регионални централи таму. --Стан (разговор) 14:07, 25 декември 2008 (UTC)
А имаат ли рег. централи во Мизерија, Тракија, Монтанска област итн. Ако има ајде да ставиме милион категории--Raso mk (разговор) 14:10, 25 декември 2008 (UTC)
Е точно таа ми е поентата. Браво. Нема потреба од категориja "Партии од Пиринска Македониja", затоа зашто... сум обjаснил погоре. Исто така требе да во ОМО Илинден ПИРИН да има категориja "Бугарски политички партии" (извор ке дам од Уставот на ОМО и от Стоjков). --Стан (разговор) 14:16, 25 декември 2008 (UTC)
Нема потреба да даваш извори. Сите знаеме дека е политичка Партија од Република Бугарија. НО ОМО Пирин е од Благоевград или? Еве цитат од статутот:
S T A T U T E O F UNITED MACEDONIAN ORGANIZATION "ILINDEN" - PIRIN
Article 2.
- OMO “Ilinden” – PIRIN is a legal entity with its registered office in the town of Blagoevgrad, residential district Elenovo, bl. 6, ent. B, apt. 6

--Raso mk (разговор) 14:24, 25 декември 2008 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Наводи наместо Референци, англизам.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 21:53, 1 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 09:07, 7 август 2010 (CEST), управуван од Brest.