Прејди на содржината

Пјаца Венеција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пјаца Венеција, поглед кон Palazzo Венеција

Пјаца Венеција (Piazza Venezia) е пјаца во централен Рим. Името потекнува од соседниот Palazzo Венеција.

Пјацата се наоѓа на дното од Ридот Капитол близу Римскиот Форум. Во него доминира големиот споменик на Виктор Емануел 2-ри.

Пјаца Венеција има постојан сообраќај, но нема семафори. Сообраќајот го регулира полицаец со бели ракавици, застанад на еден блок.