Прејди на содржината

Природен парк Врачански Балкан

Координати: 43°10′21″N 23°28′56″E / 43.172509° СГШ; 23.482246° ИГД / 43.172509; 23.482246
Од Википедија — слободната енциклопедија
Природен парк Врачански Балкан
МСЗП — Категорија V (заштитен копнен/морски предел)
Искарската Клисура во Природниот парк Врачански Балкан
МестоОпштина Враца, Општина Криводол, Општина Мездра, Општина Вршец, и Општина Своге, Бугарија
Најблизок градВраца
Координати43°10′21″N 23°28′56″E / 43.172509° СГШ; 23.482246° ИГД / 43.172509; 23.482246
Површина30129.9 ha
Воспоставен(а)1989
Управно телоМинистерство за животна средина и водостопанство

Природен парк Врачански Балкан (бугарски: Природен парк „Врачански Балкан“) ― природен парк во Бугарија со површина од 30129,9 ha основан на 21 декември 1989 година.[1]

Управување со паркот[уреди | уреди извор]

Паркот на природата Врачански Балкан е управуван од дирекција подредена на Извршната агенција за шуми на Министерството за животна средина и водостопанство на Бугарија.[2]

Географија[уреди | уреди извор]

Паркот на природата Врачански Балкан се наоѓа во општините Враца, Криводол, Мездра, Вршец и Своге.[1]

Биологија[уреди | уреди извор]

Флора[уреди | уреди извор]

Флората на Природниот парк Врачански Балкан опфаќа околу 1100 васкуларни растенија, што претставува околу 28% од бугарската флора. Во паркот на природата живеат ендемични видови, меѓу кои се едвај распространетите во Бугарија: Campanula jordanovii, Centranthus kellereri, Chamaecytisus kovacevii, Silene velcevii, како и Centranthus kellereri и Silene velcevii, кои претставуваат околу 50% од нивното светско население.[3]

Меѓу ендемичните видови, кои можат да се сретнат и во други балкански земји се Acanthus balcanicus, Achillea ageratifolia, Armeria rumelica, Centaurea chrysolepis, Cephalaria flava, Cerastium moesiacum, Crocus veluchensis, Dianthus cruentus, Digitalis viridiflora, Erysimun comatum, Gentianella bulgarica, Iris reichenbachii, Lilium jankae, Pedicularis grisebachii, Peucedanum aegopodioides, Sesleria latifolia, Silene sendtneri и Vicia truncatula.[3]

13 видови се вклучени во „Црвената книга на Република Бугарија“. Територијата на паркот е вклучена во мрежата на Европската Унија на заштитни области на природата на Натура 2000.[3]

Фауна[уреди | уреди извор]

Во паркот на природата Врачански Балкан има околу 1231 различни безрбетници. Тоа е важен регион за пеперутките во Бугарија.[4] Водоземците во паркот на природата се 11, а 15-те влекачи. Од нив 20 се заштитени со закон, сите се вклучени во Бернската конвенција. Од над 180 видови птици во паркот на природата, 157 се заштитени со закон, а 38 се вклучени во „Црвената книга на Република Бугарија“. Во паркот на природата има 36 видови цицачи, од кои 9 се заштитени на национално ниво, 20 на европско и 9 на меѓународно ниво. Некои од нив се шумски дупчак, јужен белограден еж, европски јазовец, европска видра, твор, дива мачка и срна. Во природниот парк живеат 22 од 33 видови лилјаци, кои живеат во Бугарија.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Регистър на ЗТ и ЗЗ. ВРАЧАНСКИ БАЛКАН“. pdbase.government.bg. Bulgarian Executive Environment Agency. Посетено на 11 July 2015.
  2. „Кои сме ние“. www.vr-balkan.net. Directorate of Vrachanski Balkan Nature Park. Посетено на 11 July 2015.
  3. 3,0 3,1 3,2 „Флора“. www.vr-balkan.net. Directorate of Vrachanski Balkan Nature Park. Посетено на 11 July 2015.
  4. „Безгръбначни“. www.vr-balkan.net. Directorate of Vrachanski Balkan Nature Park. Посетено на 11 July 2015.
  5. „Гръбначни“. www.vr-balkan.net. Directorate of Vrachanski Balkan Nature Park. Посетено на 11 July 2015.