Придушница

Од Википедија — слободната енциклопедија

Придушницакалем што се користи во електрониката и електротехниката за да ги блокира високите честоти, да ги ослаби ниските честоти и да дозволи да помине еднонасочната струја. Таа игра спротивна улога од онаа на кондензаторот.[1]

Придушница со две намотки 20 mH за струја од 2 А

Потекло на поимот „придушница“[уреди | уреди извор]

Придушница на средни или високи честоти за десетини од ампери, и друга со многу висока честота (МВЧ) за неколку ампери.

Поимот „придушница“ доаѓа од превод на англискиот поим choke coil, англискиот глагол choke значи „дави“ или „задушува“ и се однесува на својството на намотката да ги ослабува високите честоти.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Вообичаено, „придушницата“ се состои од бакарна намотка и јадро. Во зависност од својствата и вредноста на бараната индуктивност, јадрото може да се состои:

  • од цилиндар со воздух;
  • од јадро направено од ламинирани листови или ферит.

Улога[уреди | уреди извор]

Како и секој индуктор, „придушницата“ претставува импеданса чија вредност се зголемува со честотата на струјата што тече низ неа, но уште повеќе го „намалува“ електричниот сигнал што минува низ неа бидејќи неговиот фреквенциски спектар е висок. Ова има ефект на слабеење на несаканите честоти кои би циркулирале во електричното или електронското коло што треба да се заштити.

Придушниците немаат влијание врз радиобрановите надвор од намотката.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Self/ Inductance/ Bobine, sur le site sonelec-musique.com.
  2. Selfs de choc, sur le site directindustry.fr.