Прејди на содржината

Претседателски избори во Франција (2017)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Претседателски избори во Франција (2017)
Франција
2012 ←
23 април (прв круг) и 7 мај (втор круг) 2017 → 2022

  Emmanuel Macron Marine Le Pen
Кандидат Емануел Макрон Марин Ле Пен
Партија Движење Напред! Национален фронт
Добиени гласови 20,743,128 10,638,475
Удел 66.1% 33.9%

Резултати од вториот круг по департман
     Емануел Макрон      Марин Ле Пен

претседател пред изборите

Франсоа Оланд
Социјалистичка партија

Избран за претседател

Емануел Макрон
Движење Напред!

Претседателски избори во Франција во 2017 година — редовни претседателски избори во Франција кои се одржале на 23 април (прв круг) и 7 мај (втор круг) 2017 година. Поради тоа што ниеден од кандидатите не го освоил потребното мнозинство во првиот круг, се одржал втор круг помеѓу кандидатите Емануел Макрон од движењето Напред! (француски: En Marche!) и Марин Ле Пен од Националниот фронт. На овие избори Макрон победил со убедлива разлика на 7 мај.

Резултати[уреди | уреди извор]

Резултати по департмани според победа на кандидатите во првиот круг
  Емануел Макрон
  Марин Ле Пен
  Франсоа Фијон
  Жан-Лук Меланшон
e • d Приказ на севкупните резултати од првиот и вториот круг
Кандидат Партија прв круг втор круг
Бр. на гласови % Бр. на гласови %
Емануел Макрон Напред! EM 8.656.346 24,01% 20.743.128 66,10%
Марин Ле Пен Национален фронт FN 7.678.491 21,30% 10.638.475 33,90%
Франсоа Фијон Републиканска партија LR 7.212.995 20,01%
Жан-Лук Меленшон Непоколеблива Франција FI 7.059.951 19,58%
Беноа Хамон Социјалистичка партија PS 2.291.288 6,36%
Никола Дипон-Ењан Издигни се Франција DLF 1.695.000 4,70%
Жан Ласал Отпор! 435.301 1,21%
Филип Путо Нова антикапиталистичка партија NPA 394.505 1,09%
Франсоа Аселино Популарна републиканска унија UPR 332.547 0,92%
Натали Арто Работничка борба LO 232.384 0,64%
Жак Шеминад Солидарност и прогрес S&P 65.586 0,18%
Вкупно 36.054.394 100% 31.381.603 100%
Важечки ливчиња 36.054.394 97,43% 31.381.603 88,48%
Празни ливчиња 659.997 1,78% 3.021.499 8,52%
Неважечки ливчиња 289.337 0,78% 1.064.225 3,00%
Излезност 37.003.728 77,77% 35.467.327 74,56%
Воздржани 10.578.455 22,23% 12.101.366 25,44%
Регистрирани гласачи 47.582.183 47.568.693

Извори: Уставен совет, Министерство за внатрешни работи на Франција