Премиер на Израел

Од Википедија — слободната енциклопедија

Премиер на Израел (хебрејски: ראש הממשלה) — избран шеф на израелската влада. Тој или таа е водач на мнозинската партија во израелскиот парламент — Кнесетот.

Израел по основа го има усвоено парламентарниот политички систем, со премиер на чело на владата, и претседател на државата чија функција е главно церемонијална. Со воведувањето на директните избори за премиер, улогата на премиер станала уште по значајна поради тоа што владата може да постои без мнозинство во парламентот. Оваа пракса сепак довела до претерани фрагментации на политичкиот систем, па затоа враќањето на стариот систем бил одобрен во 2001, а на сила стапил од 2003 година.

Премиери на Израел (1948-денес)[уреди | уреди извор]

Вкупно тринаесет лица ја имале функцијата премиер на Израел, од кои петмина имале два одвоени мандати. Еден од нив (Јигал Алон) служел исклучиво како вршител на должноста, а двајца други вршители станале премиери.

      Мапај/Строј/Трудова (7)           Ликуд (4)           Кадима (2)           Јамина (1)
Бр. Име
(животен век)
Слика Партија Во служба
1 Давид Бен-Гурион
(1886–1973)
Мапај 14 мај 1948 10 март 1949
10 март 1949 1 ноември 1950
1 ноември 1950 8 октомври 1951
8 октомври 1951 24 декември 1952
24 декември 1952 26 јануари 1954
2 Моше Шарет
(1894–1965)
Мапај 26 јануари 1954 29 јуни 1955
29 јуни 1955 3 ноември 1955
(1) Давид Бен-Гурион
(1886–1973)
Мапај 3 ноември 1955 7 јануари 1958
7 јануари 1958 17 декември 1959
17 декември 1959 2 ноември 1961
2 ноември 1961 26 јуни 1963
3 Леви Ешкол
(1895–1969)
Мапај 26 јуни 1963 22 декември 1964
22 декември 1964 12 јануари 1966
Строј[1]
Мапај/Трудова
12 јануари 1966 26 февруари 1969[2]
Јигал Алон
(1918–1980)
Строј
Трудова
26 февруари 1969[2] 17 март 1969
4 Голда Меир
(1898–1978)
Строј
Трудова
17 март 1969 15 декември 1969
15 декември 1969 10 март 1974
10 март 1974 3 јуни 1974
5 Јицак Рабин
(1922–1995)
Строј
Трудова
3 јуни 1974 20 јуни 1977[3]
6 Менахем Бегин
(1913–1992)
Ликуд 20 јуни 1977 5 август 1981
5 август 1981 10 октомври 1983
7 Јицак Шамир
(1915–2012)
Ликуд 10 октомври 1983 13 септември 1984
8 Шимон Перес
(1923–2016)
Строј
Трудова
13 септември 1984[4] 20 октомври 1986
(7) Јицак Шамир
(1915–2012)
Ликуд 20 октомври 1986[4] 22 декември 1988
22 декември 1988 11 јуни 1990
11 јуни 1990 13 јули 1992
(5) Јицак Рабин
(1922–1995)
Трудова 13 јули 1992 4 ноември 1995[5]
Шимон Перес
(1923–2016)
Трудова 4 ноември 1995[5] 22 ноември 1995
(8) 22 ноември 1995 18 јуни 1996
9 Венјамин Нетанјаху
(р. 1949)
Ликуд 18 јуни 1996 6 јули 1999
10 Ехуд Барак
(р. 1942)
Единствен Израел
Трудова
6 јули 1999 7 март 2001


11
Ариел Шарон
(1928–2014)
Ликуд 7 март 2001 28 февруари 2003
28 февруари 2003 21 ноември 2005
Кадима 21 ноември 2005 (4 јануари 2006)[7]
14 април 2006
Ехуд Олмерт
(р. 1945)
Кадима 4 јануари 2006[7] 14 април 2006
12 14 април 2006 4 мај 2006
4 мај 2006 31 март 2009[8]
(9) Венјамин Нетанјаху
(р. 1949)
Ликуд 31 март 2009 18 март 2013
18 март 2013 6 мај 2015
6 мај 2015 9 април 2019
9 април 2019 17 септември 2019
17 септември 2019 17 мај 2020
(9) 17 мај 2020 13 јуни 2021
13 Нафтали Бенет
(р. 1972)
Јамина
Нова десница
13 јуни 2021 1 јули 2022
13 Јаир Лапид
(р. 1963)
Јеш атид 1 јули 2022 тековен

Надворешни врски[уреди | уреди извор]