Предлошка:DNB-портал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Предлошкава прикажува надворешна врска до порталот на Германската национална библиотека (DNB). Овие надворешни врски се однесуваат на Обединетата нормативна податотека (GND) за личности (Personennamendatei), здруженија (Gemeinsame Körperschaftsdatei) или клучни зборови (Schlagwortnormdatei).

За копирање[уреди извор]

* {{DNB-портал|}}
* {{DNB-портал||TYP=|NAME=}}

Параметри[уреди извор]

Стандарден (и задолжителен) параметар:

GND-број - Обединета нормативна податотека (Gemeinsame Normdatei, скрат. GND)
Пример:
  • {{DNB-портал|7749153-1}}
дава Литература од или за DNB-портал во каталогот на Германската национална библиотека (германски)

Изборни параметри:

TYP - Стандардно дава: „Литература од или за“. Ова се менуа со „TYP“.
Примери:
  • {{DNB-портал|135358795|TYP=Носач на звук на}} (ако има само еден носач на звук од лицето)
дава Sound carrier of DNB-портал во каталогот на Германската национална библиотека (германски)
  • {{DNB-портал|135358795|TYP=Литература за}} (ако има само литература за лицето, но не и од него)
дава Literature about DNB-портал во каталогот на Германската национална библиотека (германски)
NAME - по основно ова е името на страницата
Пример:
  • {{DNB-портал|121503925|NAME=Peter Abrahams}}
дава Литература од или за Peter Abrahams во каталогот на Германската национална библиотека (германски) (бидејќи лемата гласи „Peter Abrahams (American author)“
TYP и NAME заедно
Пример:
  • {{DNB-портал|10336851-6|NAME=the Beginner}}
дава Sound carrier of the Beginner во каталогот на Германската национална библиотека (германски)

Поврзано[уреди извор]