Предлошка:Нормативна контрола

Од Википедија — слободната енциклопедија

Оваа високоризична предлошка е заштитена од уредување со цел да се спречи вандализам. (дневник на заштувања). Ве молиме дискутирајте ги измените во страницата за разговор или барајте отстранување на заштитата. Можете да користите {{editprotected}} на страницата за разговор за да побарате од администарторот да изврши уредување наместо вас.

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Повеќе на Wikipedia:Authority control.

Опис

Овој метаподаточна предлошка става врски во статиите до каталожни системи на разни библиотеки, како нормативна контрола. Во моментов се користи речиси исклчучиво во биографски статии.

Поддржани се следниве нормативни податотеки:

 1. Обединета нормативна податотека (GND)
  1. ЗАСТАРЕНО: Нормативна податотека на лични имиња (PND) (сега во состав на GND)
  2. ЗАСТАРЕНО: Заедничка податотека на здруженија (GKD) (сега во состав на GND)
  3. ЗАСТАРЕНО: Нормативна податотека на клучни зборови (SWD) (сега во состав на GND)
 2. Контролен број на Конгресната библиотека (LCCN)
 3. SELIBR
 4. Виртуелна меѓународна нормативна податотека (VIAF)
 5. ORCID

Употреба

{{Нормативна контрола |GND= |LCCN=n/xx/xxxxxx |SELIBR= |VIAF= |ORCID= }}

Се прифаќаат следниве извори на податоци:

Параметар Делокруг Име Белешки
GND сè Обединета нормативна податотека Нормативни податоци за личности здруженија и предметни определници од Германската национална библиотека
LCCN личности Контролен број на Конгресната библиотека * моментално на Википедија се користи само за личности; белешка: по изоставете ги нулите по втората коса црта
SELIBR личности SELIBR Нормативни податоци од Кралската библиотека на Шведска (национална библиотека)
VIAF личности Виртуелна меѓународна нормативна податотека Меѓународни нормативни пдоатоци од OCLC
ORCID

Пример

{{Нормативна контрола|GND=119408643|LCCN=n/79/113947|VIAF=59263727}} (за Александар Грејам Бел) дава


Поврзано

Повеќе информации