Предлошка:МедалПоврзаниШаблони

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Примери[уреди извор]

За спортисти што се натпреварувале во еден ист спорт за една иста земја, предлошките треба да го следат редоследот: Земја, Спорт, Натпревар1, Награда, Натпревар2, Награда и тн.

{{МедалТабелаНајгоре|Пример.png|150п|алт=Алтернативен текст за сликата|Име на спортистот}}
{{МедалЗемја | {{AUS}} }}
{{МедалСпорт | [[Атлетика]] (мажи)}}
{{МедалНатпревар|[[Олимписки игри]]}}
{{МедалЗлато | [[2000 Летни олимписки игри|Сиднеј 2000]] | 
  [[Атлетика на Летните олимписки игри 2000 - 100 метри, мажи|100 м]] }}
{{МедалНатпревар|[[Комонвелтски игри]]}}
{{MедалСребро | [[Комонвелтски игри 2006|Мелбурн 2006]] | 
  [[Атлетика на Комонвелтските игри 2006|200 м]] }}
{{МедалБронза | Мелбурн 2006 | 400 м }}
{{МедалНајдолу}}
Медали

Име на спортистот
Натпреварувач за Австралија Австралија
Атлетика (мажи)
Олимписки игри
Злато Сиднеј 2000
Комонвелтски игри
Сребро Мелбурн 2006
Бронза Мелбурн 2006
400 м


Пример: Спортист кој освоил медали во различни спортови, натпреварувајќи се за истата земја
Медали
Натпреварувач за  Обединето Кралство
Веслање (жени)
Олимписки игри
Сребро Атина 2004
Велодромски велосипедизам
Олимписки игри
Злато Пекинг 2008

За спортисти што освоиле медали во различни спортови, натпреварувајќи се за истата земја, предлошките требада го следат редоследот: Земја, Спорт1, Натпревар, Награда, Спорт2, Натпревар, Награда и тн. Наведениот пример е Ребека Ромеро.

Пример: Спортист кој освоил медали во еден ист спорт, натпреварувајќи се за различни земји
Медали
Бадминтон (жени)
Олимписки игри
Натпреварувач за Индонезија Индонезија
Сребро Атланта 1996
Натпреварувач за  Холандија
Сребро Атина 2004

За спортист што освоил медали во еден ист спорт на еден ист натпревар, натпреварувајќи се за различни земји, предлошките треба да го следат редоследот: Спорт, Натпревар, Земја1, Награда, Земја2, Награда и тн. Наведениот пример е Мија Аудина.

Медали
Бадминтон (жени)
Натпреварувач за  Данска
Олимписки игри
Сребро Атланта 1996
Европско првенство
Бронза Малме 2002
Поединечно
Натпреварувач за  Шведска
Олимписки игри
Сребро Атина 2004

За спортист што освоил медали во еден ист спорт на различни натпревари, натпреварувајќи се за различни земји, предлошките треба да го следат редоследот: Спорт, Земја1, Натпревар1, Награда, Натпревар2, Награда, Земја2, Натпревар1, Награда и тн.

Поврзани предлошки и употреба[уреди извор]

Следниве предлошки се користат за составување на табела до освоени медали.

Почетен наслов[уреди извор]

{{МедалТабелаНајгоре}} – со ензадолжителните параметри за слика (вид. горенаведениот пример):

 1. Име на сликата без претставката „Податотека:“ или „Слика:“ (или „File:“ „Image:“ на англиски).
 2. Големина на сликата. По основно: 100п.
 3. Опис. Ова секогаш треба да биде името на спортистот, со опис на сликата, ако тоа одговара.

Параметарот алт=Алтернативен текст содржи опис на ликовниот изглед на сликата, наменет за читателите со лош вид (вид. en:WP:ALT).

Застарени предлошки:

{{МедалНајгоре}} и {{МедалНајгореСлика}} – користете {{МедалТабелаНајгоре}} со {{МедалНатпревар|Олимписки игри}}
{{МедалТабелаНајгореСлика}} – користете {{МедалТабелаНајгоре}} со истите параметри

Главни наслови[уреди извор]

{{МедалЗемја}} – со параметарот:

 1. Соодветен шаблон од Википедија:Предлошки/Држави како прв параметар

{{МедалСпорт}} – with the parameter:

 1. Спорт (пол) или Спортмажи или жени проследен од врска до статија за спортот со соодветни прегради, на пр. [[Атлетика]] (мажи), [[Веслање]] (жени). Ако спортот е мешан, тогаш не наведувајте пол

{{МедалНатпревар}} – со параметарот:

 1. Врска до статија за натпреварот, на пр. [[Олимписки игри]], [[Комонвелтски игри]]

Застарени предлошки:

{{МедалОлимпијада}} – користете {{МедалНатпревар|Олимписки игри}}
{{МедалПараолимпијада}} – користете {{МедалНатпревар|Параолимписки игри}}
Податоци за медалите[уреди извор]

{{МедалЗлато}}
{{МедалСребро}}
{{МедалБронза}}
{{МедалДисквал}}

Сите со параметрите:
 1. Град Година — Градот-домаќин и годината на натпреварот, со врска до соодветната статија, на пр. [[Летни олимписки игри 2008|Пекинг 2008]]. За повеќе награди во една иста дисциплина, ставете врска само на првата
 2. Дисциплина — Во која дисциплина е освоен медалот, со врска до соодветната статија, на пр. [[Атлетика на Летните олимписки игри 2000 - 100 метри, мажи|100 м]]. Помеѓу вредноста и единицата беспреломен простор.

{{МедалПрво}}
{{МедалВторо}}
{{МедалТрето}}

- што се однесува на златен, сребрен и бронзен медал. Кај натпреварите што користат поинаква терминологија

{{МедалВистинскиДух}} – за атлети наградени со медалот „Пјер де Кубертен“, со годината како прв параметар

Конечен наслов[уреди извор]

{{МедалНајдолу}}