Прејди на содржината

Предлошка:Инфокутија Машина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Автомобил
Бенцовиот модел „Фело“ (1894), учесник во една од првите автотрки
Класификацијавозило
Дејностразни
Применапревоз
Горивобензин, нафта, струја
Погонда
Самодвижнада
Тркала3-4
Осовини0-2
ПронаоѓачФердинанд Вербист
Изумена1672

Употреба

[уреди извор]

Празна предлошка

[уреди извор]
{{Инфокутија Машина
| name      = 
| image     = 
| caption    = 
| classification = 
| industry    = 
| application  = 
| dimensions   = 
| weight     = 
| fuel_source  = 
| powered    = 
| self-propelled = 
| wheels     = 
| tracks     = 
| legs      = 
| aerofoils   = 
| axles     = 
| components   = 
| invented    = 
| inventor    = 
| examples    = 
}}

Параметри

[уреди извор]

Не користете ги сите параметри за секоја можна машина. Списокот на параметри е голем, но само со намера да може да ги покрие сите видови машини. Употребете ги само оние параметри што даваат суштински значајни информации за она направата што се обработува во статијата. Изоставените и празните параметри нема да се прикажат.

Параметар Објаснување
name Вообичаен назив на машината (ако го оставите празно, ќе се прикаже насловот на статијата).
image Податотечно име на сликата: абв.jpg, xpz.png, 123.gif итн.
caption
classification прости машини, часовник, компресори и пумпи, топлински мотори, мотори со надворешно согорување, мотори со внатрешно согорување, механички пренос, турбина, крила, електроника, возила
industry автоиндустрија, банкарство, биотехнологија, хемикалии, градежништво, енергетика, инженерство, финансови услуги, храна и пијалаци, здравство, информатика, малопродажба, телекомуникации, текстил, транспорт, туризам
application За што поточно се користи машината
dimensions Димензии на машината
weight Тежина на машината
fuel_source дрва, јаглен, бензин, нафра, струја, атомска
powered да, не
self-propelled да, не
wheels Број на тркала
tracks Број на шини
legs Број на ногарки
aerofoils Број на крила или стабилизатори
axles Број на оски
components осовина, лагерски лежишта, ремени, лопати, врзувачи, запченици, клуч, преносни ланци, назабени летви, јажиња, клопки, пружини, тркала
invented Година (и датум, ако е познат) на пронаоѓање на направата
inventor Име на изумителот/ите
examples Пример за таква машина

Пример

[уреди извор]
{{Инфокутија Машина
| name      = Автомобил
| image     = Benz-velo.jpg
| caption    = [[Карл Бенц|Бенцовиот]] модел „[[Бенц Фело|Фело]]“ (1894), учесник во една од првите автотрки
| classification = [[возило]]
| industry    = разни
| application  = [[транспорт|превоз]]
| dimensions   = 
| weight     =
| fuel_source  = [[бензин]], [[нафта]], [[електрична струја|струја]]
| powered    = да
| self-propelled = да
| wheels     = 3-4
| tracks     =
| legs      =
| aerofoils   =
| axles     = 0-2
| components   =
| invented    = 1672
| inventor    = [[Фердинанд Вербист]]
| examples    =
}}