Предлошка:Инфокутија Македонска црква/упатство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Употреба[уреди извор]

Предлошкава дава преглед на информации во статии за цркви на МПЦ-ОА.

Категории[уреди извор]

Предлошката ја категоризира страницата каде е употребена во следниве категории:

 • Цркви на Македонската православна црква
 • Цркви во Хта епархија (каде Х е соодветно наведената епрахија, т.е.: Повардарска, Полошко - кумановска, ...)
 • Цркви во Архиерејското намесништво Х (каде Х е соодветно наведеното намесништво, т.е.:Кавадарци, ...)
 • Цркви во Хта парохија (каде Х е соодветно наведената парохија,...)

Пример[уреди извор]

{{Инфокутија Македонска црква
 |име        = Свети Јован Канео
 |слика       = Kaneo i ezero.jpg
 |големина на слика =
 |опис       = Поглед на црквата и езерото
 |епархија     = Дебарско-кичевска
 |намесништво    = Охридско
 |парохија     = Прва охридска
 |парохија-та    = Првата охридска
 |координати    = 
 |место       = Охрид
 |општина      = Охрид
 |држава      = Македонија
 |патрон      =
 |градител     =
 |изградба     =
 |завршено     =
 |осветување    = 
 |живопис      =
 |ктитор      =
 |зограф      =
 |рушење      =
 |запалена     =
 |водство      =
 |мрежно место   =
 |архитектонски тип =
 |архитектонски стил=
 |површина     =
}}
Свети Јован Канео

Поглед на црквата и езерото

македонска православна црква
Епархија Дебарско-кичевска
Архијерејско намесништво Охридско
Парохија Прва охридска
Местоположба
Место Охрид
Општина Охрид
Држава Македонија
Општи податоци
Архитектонски опис