Прва ламиска битка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прва ламиска битка
Дел од Првата македонско-римска војна
Прва ламиска битка is located in Грција
Ламија
Ламија
Прва ламиска битка (Грција)
Датум пролет 209 година п.н.е.
Место Ламија, денес Грција
Исход Македонска победа
Завојувани страни
Македонија Етолија
Римска Република
Пергам
Команданти и водачи
Филип V Македонски Пирија
Жртви и загуби
непознато 1,000

Првата ламиска битка била водена во 209 година п.н.е меѓу силите на Филип V Македонски и Етолците предводени од Пирија. На Етолците им помогнале мала римска војска и војска од кралството Пергам. Македонците биле победници. Во текот на истата година била водена уште една битка кај Ламија.

Во Првата битка кај Ламија, Етолскиот сојуз претрпел скоро 1.000 жртви.

Позадина[уреди | уреди извор]

Во пролетта на 210 година п.н.е., Левин повторно испловил од Коркира со својата флота, а со Етолците го заробил Фокиецот Антикира. Рим ги поробил жителите и Етолија го освоила градот.[1]

Иако постоело страв од Рим и загриженост за нејзините методи,[2] коалицијата што била подготвена против Филип продолжила да расте. Како што било дозволено со договорот, Пергам, Елис и Месенија, а потоа и Спарта, сите се согласиле да влезат во сојузот против Македонија.[3] Римската флота, заедно со пергамската флота, го контролирала морето, а Македонија и нејзините сојузници им се заканувале преку копно од остатокот на коалицијата. Римската стратегија за оптоварување на Филип со војна меѓу Грците во Грција успевало, толку многу што кога Левин заминал во Рим да го заземе своето конзулство, тој бил во можност да извести дека легијата распоредена против Филип може безбедно да се повлече.[4]

Сепак, Еленците, Месенијците и Спартанците останале пасивни во текот на 210 п.н.е., а Филип продолжил да напредува. Тој вложил и го зел Ехин, користејќи обемни опсадни работи, со обид за олеснување на градот од страна на етолскиот стратег Доримах и римската флота, сега командуван од проконзулот Публиј Сулпикиј Галба.[5] Движејжи кон запад, Филип, најверојатно, исто така ја зазел Фалара - пристанишниот град на Ламија, во Малиачкиот Залив. Сулпикиј и Доримах ја зазеле Егина, остров во Сароничкиот Залив, што Етолците го продале на триесет таленти на Атал, кралот на Пергам, и што требало да го искористи како своја база на операции против Македонија во Егејското Море.

Во пролетта 209 година п.н.е., Филип добил барања за помош од својот сојузник Ахајскиот сојуз во Пелопонез, кој бил нападнат од Спарта и Етолците. Тој, исто така, слушнал дека Атал бил избран за еден од двајцата врховни команданти на етолскиот сојуз, и гласини дека има намера да го премине Егејот од Мала Азија.[6] Поради тоа кралот Филип решил да се упати кон југ кон Грција.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ливиј, 26.26; Полибиј, 9.39. Ливиј вели дека Антикира бил Локриец, но современите историчари не се согласуваат, видете Волбенк, стр. 87, белешка 2.
  2. Полибиј, 9.37–39, 10.15.
  3. Полибиј, 9,30.
  4. Ливиј, 26.28.
  5. Полибиј, 9.41–42.
  6. Ливиј, 27.29.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Ливиј, From the Founding of the City, Rev. Кенон Робертс (преведувач), Ернест Рис (ур.); (1905) Лондон: JM Dent & Sons, Ltd.
  • Полибиј, Истории, Евелин С. Шукбург (преведувач); Лондон, Њујорк. Macmillan (1889); Препечатено Блумингтон (1962).