Прва македонско-римска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прва Македонско-римска војна
Дел од Македонско-римските војни

Средоземјето во 218 г. п.н.е.
Датум 214 пне - 205 пне
Место Македонија и Илирија
Исход прекин; со Договорот од Феникија
Завојувани страни
Римска Република,
Етолска лига,
Пергам
Македонија
Команданти и водачи
Маркус Валериус Левинус,
Аталус I
Филип V

Првата Македонско-римска војна се одвивала во периодот од 214 п.н.е. до 205 п.н.е. помеѓу Римската Република, Етолската лига и Атал I од една страна и Филип V од другата страна.

Филип V сакал Македонското влијание да го прошири и на јадранското крајбрежје. Првин ги нападнал Римските поседи во Илирија од морето, а потоа од копно, по што успешно го освоил градот Лисус. По минималните успеси што ги направил во Илирија, тој направил сојуз со Ханибал каде што се договориле Филип на Ханибал да испрати помош.

Римјаните ја осетиле опасноста што доаѓала од Филип, нивниот одговор бил нападот на Етолската лига и на римскиот сојузник Атал од Пергам, со што Филип бил спречен да испрати помош на Ханибал, по што потоа Римската Република и Македонија потпишале мировен договор во Фојника град во Епир. Формално војната завршила со Договорот од Феникија во 205 п.н.е.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Hansen, Esther V., The Attalids of Pergamon, Ithaca, New York: Cornell University Press; London: Cornell University Press Ltd (1971). ISBN 0-8014-0615-3. (англиски)
  • Livy, History of Rome, Rev. Canon Roberts (translator), Ernest Rhys (Ed.); (1905) London: J. M. Dent & Sons, Ltd. (англиски)
  • Polybius, Histories, Evelyn S. Shuckburgh (translator); London, New York. Macmillan (1889); Reprint Bloomington (1962). (англиски)
  • Walbank, F. W. (1940) Philip V of Macedon. (англиски)
  • Wilkes, John, The Illyrians, Blackwell Publishers (December 1, 1995). ISBN 0-631-19807-5. (англиски)