Портал:Библија/Библиска личност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Rembrandt Harmensz. van Rijn 035.jpg

Според Библијата, Аврам (хебрејски: אַבְרָהָם, Avraham; арапски ابراهيم, Ibrāhīm) е првиот патриарх од Израил, кој бил роден во Ур, по долниот тек на реката Еуфрат. Кога му се јавил на деветдесет и девет годишниот Аврам и склучил завет со него, Бог му кажал дека одсега па понатаму тој ќе се вика Авраам, а жена му Сара ќе биде именува во Сарра.

Заедно со својот татко, Тара и Лот ја напуштиле тогашната Вавилонска империја и се населиле во Харан помеѓу реките Тигар и Еуфрат (блиску до денешната граница помеѓу Сирија и Турција). Прочитајте повеќе