Поле (хералдика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во хералдиката, позадината на штитот се нарекува поле. Тоа се состои од една или повеќе бои (бои или метали) или пак крзна.

Во крајно ретки случаи полето е предел (глетка), како на грбот на училиштето Брандваг.[1] Многу хералди ги сметаат пејзажните полиња за нехералдички и неупотребливи, бидејќи не можат доследно да се цртаат од блазон.

Грбот на грофот чезаре Фани [2] Архивирано на 5 јануари 2009 г. има мошне сличен изглед, каде полето е опишано како „небо природно“.

Грбот на Инверареј (Шкотска) и окружиот управен орган имаат поле со „морски бранови“.

За повеќе информации за штитот, погледајте Варијации на штитот.

Белешки[уреди | уреди извор]